ČAK 170 TITULA, 19 GRAND SLAMOVA

Preminula je 'teniska balerina', jedna od najvećih svih vremena; prva je privukla pozornost na ženski tenis...

09.06.2018 u 11:27

Bionic
Reading

Svijet tenisa ostao je bez velikog imena. Brazilka Marija Bueno, osvajačica 19 Grand Slamova titula pojedinačno i u parovima preminula je sa 78 godina nakon teške bolesti

Jedna od najvećih igračica u povijesti tenisa prije Open ere primljena je u bolnicu Nove de Julho u Sao Paulu u utorak, a u petak je osoblje objavilo da je slavna tenisačica preminula, ali da iz poštovanja prema obitelji neće iznositi detalje. Ipak, zna se da je Brazilka imala rak usta.

Bueno se smatra najboljom tenisačicom Južne Amerike svih vremena, a to dokazuju i njezini uspjesi. Iako joj je karijera većinom trajala 50- i 60-ih prošlog stoljeća, tek 11 godina (od toga dvije kad se vratila iz mirovine 1976-1977) osvojila je čak 19 Grand Slamova (iz 35 finala), sedam u pojedinačnoj konkurenciji (tri Wimbledona, četiri US Opena), 11 u konkurenciji ženskih parova te jedan u mješovitim parovima. Ukupno je uzela 65 turnira u pojedinačnoj konkurenciji, 90 u ženskim parovima i 15 u mješovitim parovima – sve zajedno 170 naslova.

  • +3
Brazilska tenisačica Maria Bueno Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Bila je prva ne Amerikanka s Wimbledonom i US Openom u istoj godini te prva žena sa četiri Grand Slama u istoj godini u parovima. Riznica trofeja bila bi još impresivnija da nije bilo brojnih ozljeda i dugotrajnih bolesti.

Na prvom mjestu ljestvice bila je 1959., 1960., 1964., 1966., a legendarne Billie Jean King i Margaret Court o njoj su govorile s puno respekta i poštovanja, uvijek lijepim riječima. Zbog svojeg gracioznog stila na terenu i elegantnih pokreta prozvali su je teniska balerina.

'Ona je privukla zanimanje navijača za ženski tenis dok su muškarci bili u centru pozornosti. Ona je postavila temelje za ono što će se kasnije dogoditi', izjavila je Billie Jean King.

Iako je bila sramežljiva jedna je od prvih osoba iz tenisa koja je narušila dress code u Wimbledonu. Pravilo je da se na tome Grand Slamu uvijek igra u bijelome, a ona je 1964. zaigrala sa ružičastom podsuknjom, a jednake bolje je imala i donje rublje. To je razljutilo šefove Wimbledona koji su joj tijekom meča donijeli drugu odjeću. Inače, u jednom razgovoru otkrila je tajnu uspjeha.

'Ljudi su govorili da je izgledalo kako igram bez napora, ali to je zato što sam trenirala sa muškarcima', priznala je Bueno.

Brazilska tenisačica Maria Bueno Izvor: Društvene mreže