DARIO KAO PAU GASOL

Predrag Šarić zaprepašten igrama sina; otkrio nam je i jedan nepoznat detalj!

14.02.2017 u 15:01

Bionic
Reading

Kada je Dario Šarić nakon dvije sezone u turskom Anadolu Efesu odlučio održati obećanje i potpisati za NBA momčad Philadelphia 76ers malo tko se mogao nadati kako će ući u najuži izbor za 'Najboljeg novaka godine' (Rookie of the year). Svojim igrama u posljednje vrijeme 22-godišnji Šibenčanin oduševio je sve kritičare i postao je miljenik navijača, a iznenađen je i njegov otac Predrag koji ne propušta utakmice svoga sina

Predrag Šarić iza sebe ima uspješnu igračku karijeru i još uvijek slovi kao najbolji strijelac Šibenke svih vremena. Od prvih dana, kada se njegov sin Dario počeo baviti košarkom, bio mu je velika podrška. Tako je otac uvjeren kako je odlazak u Tirsku, gdje je igrao za Anadolu Efesu pune dvije sezone i to najčešće na poziciji krilnog centra, bio pun pogodak.

'Te dvije sezone kod Dude Ivkovića u Efesu su mom Dariju jako puno pomogle. To su bile stepenice koje je morao proći kako bi došao čvršći i spremniji u NBA. Gledam svaku utakmicu moga Daria i nije mi teško probdjeti noć svaki drugi dan. Znate, kada Dario igra dobro, u tom slučaju usprkos tome što oči sklopim tek pred zoru, spavam dobro do negdje jedan popodne. U zadnjih nekoliko utakmica Dario stvarno dobro igra, Philadelphia sve češće pobjeđuje i moram reći da me Dario - iznenadio. Zapravo, zaprepašten sam jer Philadelphiji su trenutačno ozlijeđena dva glavna igrača, centar Joel Embiid i prvi izbor NBA drafta Ben Simmonsza kojeg je pitanje hoće li opće igrati ove sezone. Ukratko, proces prilagodbe ispao je odlično', za tportal.hr kazao je 57-godišnji Predrag Šarić.

Podatak kako je Dario Šarić u posljednjih pet utakmica na prosjeku od 19,2 koša, 6,4 skoka i 3,0 asistencija uz 51,4% šuta iz igre (trice 40,7%) dovoljno govori kako se sjajno adaptirao na NBA košarku. Također je važno naglasiti kako je u tih posljednjih pet utakmica Philadelphia tri puta pobijedila (posljednje tri u nizu), a najbolju utakmicu Šarić je odigrao protiv Orlanda kada je u pobjedi svog kluba 112:111 ubacio 26 koševa te upisao osam skokova. Zbog sjajnih igara mladog Hrvata postao je i sve popularniji kod navijača koji njegov dres kupuju u sve većem broju (cijena mu je oko 70 američkih dolara), a velika je stvar i podatak kako je Šarić nominiran za igrača tjedna u Istočnoj konferenciji.

'Supruga Vesa je trenutačno u Philadelphiji i kaže mi kako navijači jako vole Daria i da u publici jako puno ljudi nosi njegov dres. Očito su ga navijači zavoljeli, a Dario mi kaže i da je sve suigrače naučio beštimat (psovat, op.a.) na hrvatskom. Eto, ta jedna sitnica je znak zajedništva i koliko su ga svi suigrači prihvatili. Ponosan sam i sretan. Znate, Dario je uvijek bio veliki borac i svaki cilj koji je zacrtao on je i ostvario. Sada jedva čeka stanku u sezoni jer je na rasporedu All-Star vikend', otkrio nam je tako jedan nepoznat detalj tata Šarić.

Prema nekim analizama, s obzirom na to da je Joel Embiid teže ozlijedio koljeno (stradao mu je meniskuks) , ispada kako Dario Šarić ima trenutačno najbolju statistiku od svih novaka (rookieja). Jedini Europljanin koji je to dosad uspio je Španjolac Pau Gasol kad aje igrao za Memphis Grizzliese u sezoni 2001/02.

Na naše pitanje je li Dario svjestan kako ima priliku osvojiti titulu za 'Najboljeg novaka godine' (Rookie oft he year), što bi bila velika stvar za hrvatsku košarku, rekao je:

'Nedavno smo o tome pričali jer su mediji u SAD-u puni toga. Kaže mi Dario kako se sve više o tome priča jer je potrebno odigrati 70% utakmica u sezoni, a Joel Embiid – koji igra sjajno – možda to ne uspije jer je već propustio 20-ak utakmica i muči ga nova ozljeda. Ben Simmons je posebna priča i nikome nije jasno zašto ne igra iako, nakon oporavka od teške ozljede gležnja, trenira s momčadi punom snagom. Eto, na koncu ispada kako su te ozljede suigrača značajno pomogle Dariu koji je u sezonu ušao malo lošije, igrao je po principu gore-dolje, ali u zadnje vrijeme počeo je pogađati otvorene šuteve i igrati sve bolje u obrani. Zato mu sada i trener Brett Brown sve više vjeruje. Uz 2-3 pogođena otvorena šuta po utakmici Dario bi mogao ubacivati i 20-ak koševa po utakmici, a to sam i njemu rekao. Ali ako osvojiti tu nagradu to će biti čudo!'

Za kraj je dobro raspoloženi Šarić još dodao:

'Iskreno, nisam dosad previše pratio NBA ligu i nisam imao predodžbu što tamo čeka Daria. Eto, na polovici sezone treba biti objektivan i reći da Dario igra iznad svih očekivanja jer NBA je potpuno drugačija košarka od europske, nema lakih koševa i Dario se za svaki svoj ubačaj mora jako truditi. Ipak mu je ovo prva NBA sezona, a sjetimo se kako su se na početku svojih NBA karijera mučili i velikani kao što su Dražen Petrović i Toni Kukoč koji su u NBA ligu otišli kao gotovi igrači kada su imali 25 godina.'

 

Najbolji NBA novaci (Rookie)

Joel Embiid (Philadelphia) 31 utakmica, 20.6 koševa, 7.8 skokova, 2.5 blokada

Dario Šarić (Philadelphia) 55 utakmica, 10.6 koševa, 5.8 skokova, 1.8 asistencija

Malcolm Brogdon (Milwaukee) 54 utakmice, 9.4 koševa, 4.2 asistencije

Dario Šarić - 26 koševa vs Orlando