FIA POTVRDILA

Povratak Schumija u Formulu 1 ipak bi bio dopušten

16.01.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Prema novim pravilima izdavanja licence za natjecanje u F1, povratak Michaela Schumachera koji se dogodio 2010. godine ne bi bio dopušten. No, iz FIA-e poručuju da bi u takvom slučaju i danas napravili iznimku…

Podsjetimo, FIA je odlučila stati na kraj ulasku u sport vozača koji nemaju kvalitetu ili dob potrebnu za natjecanje u elitnom automobilističkom natjecanju. Tako će za superlicencu vozač morati imati 18 godina, najmanje dvije godine iskustva u juniorskim natjecanjima te 40 bodova prikupljenih u drugim automobilističkim prvenstvima, što daje prednost dokazanim prvacima koji se često nisu dosad mogli ugurati u sport zbog prosječnih vozača s bogatim sponzorima.

No, uvedena su pravila i za povratak veterana. Vozač će morati imati barem 15 odvoženih utrka u prethodne tri sezone da bi se mogao ponovo natjecati. Takve restrikcije onemogućile bi povratak Michaela Schumachera 2010. godine, a trenutno oduzimaju svaku šansu Robertu Kubici, no iz FIA-e poručuju da su spremni na izuzetke.

'Cilj nam je bio kod novog sistema dobivanja superlicence izbjeći brojne iznimke, koje su se u prošlosti događale. Međutim, u slučaju Michaela Schumachera, uvijek bi postojala mogućnost konzultacije sa Svjetskim motorsportskim vijećem,' rekao je glasnogovornik FIA-e te tako dao nadu i Kubici koji se još nije u potpunosti oporavio od teškog loma šake 2011. godine kada je još bio zvijezda Lotusa i jedan od najbržih vozača u Formuli 1.