finale s mađarima

Potopili su Srbiju i najavili: Dosta nam je srebra, idemo po zlato!

28.07.2017 u 00:07

Bionic
Reading

Hrvatski vaterpolisti u polufinalu SP-a u Budimpešti pobijedili su Srbiju 12:11. Napokon je razbijeno prokletstvo dugo sedam godina, svladana je reprezentacija koja je držala titulu svjetskih i europskih prvaka, olimpijskih pobjednika... Sad je red na Hrvatsku!

Izbornik hrvatskih vaterpolista Ivica Tucak bio je 'hladan kao špricer'. Polufinalnu je utakmicu vodio mirno, gotovo nevjerojatno staloženo, odavao je dojam kako je siguran u pobjedu Hrvatske. A bilo je itekako napeto i neizvjesno, do posljednje sekunde...

'Puno je lakše kad imate vjeru, a ja sam vjerovao u ovu ekipu', započeo je Tucak nakon velike pobjede kojom su hrvatski vaterpolisti skinuli prokletstvo dugo sedam godina te nastavio:

'Stalno se potencira to što sedam godina nismo pobijedili Srbiju i to nam je, naravno, smetalo. Jednostavno, bilo je to vrijeme u kojem su oni bili bolji. Mi smo, kad bi oni poveli, brzo gubili glavu, upadali u veliki rezultatski minus, ali večeras smo znali da možemo pobijediti. Bili smo spremni za ovu utakmicu i vjerujem da nakon srpske dominacije protiv nas dolazi naše vrijeme. Cijelo ljeto igramo fantastičan vaterpolo temeljen na zajedništvu i velikom radu. Došao je i taj dan da smo ih skinuli. Počeo je novi olimpijski ciklus i mislim da ćemo sad malo okrenuti stvari u našu korist.'

Pohvalio je Tucak i reprezentaciju Srbije.

  • +11
SP u vaterpolu, polufinale: Hrvatska - Srbija Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH

'Oni su nevjerojatna ekipa. Ispoštovali smo sve što smo se dogovorili, ali protiv njih je strašno teško igrati. Vidjeli ste i sami, zatvorite ih na desnoj, a onda vam ovaj na lijevoj strani utrpa šest komada. No, ključ je bio u tome što se cijelo vrijeme držali dogovora', analizirao je Tucak.

Napokon su pali svjetski, europski i olimpijski pobjednici, u subotu u 20.30 sati Hrvatska igra finale Svjetskog prvenstva protiv domaćina Mađara.

'Moramo ovo zaboraviti. Dobro, malo ćemo se svi zajedno opustiti, ali ne previše. Mi smo ovdje došli po zlato', najavljuje Tucak i napominje:

'Vjerujte mi, dosta mi je srebra, ja hoću zlato! Mađarska je izvanredna ekipa, ali na njima će biti veći pritisak jer igraju kod kuće. Poštujemo ih, ali mislim da smo bolji od njih. Bit će još i slađe kad pobijedimo i njih.'

Naši vaterpolisti nisu skrivali radost nakon velike pobjede.

'Fantastična utakmica, ovo je vaterpolo na jednom višem nivou. Mi smo pokazali jedno veliko zajedništvo koje nas je krasilo na turniru. Zasluženo smo pobijedili. Bilo me malo strah da ne padnemo kao u zadnje dvije, tri utakmice, ali pokazali smo karakter i iskoristili šansu koju smo imali', rekao je Luka Lončar, a Maro Joković je istaknuo:

'Ne znam što da kažem. Fizički užasno teška utakmica. Ne smijemo se previše uzbuđivati, ovo je samo još jedan korak do onoga što svi želimo. Samo da se dobro odmorimo i ja vjerujem u pobjedu u finalu. Karakter i atmosfera u reprezentaciji nisu od jučer. To se gradi dugi niz godina i to nas krasi već dugi niz godina. To se sve vidi kroz rezultate. Želimo samo nastaviti u tom tonu, malo se odmoriti i to je to. Hladne glave moramo ući u taj meč s Mađarima...'