FAVORIT SE OSRAMOTIO

Potop Furije u Londonu - očekivano ili ne?

30.07.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Trebala je to biti pomlađena verzija Furije, ekipa koja tiki-takom, i to bez prevelikog pritiska, gazi. Uostalom, u London su došli kao prvaci Europe u ovoj generaciji, kao apsolutni favorit barem za jednu od medalja i momčad koja je trebala potvrditi da je Španjolska danas najveća nogometna sila u kompetitivnom nogometu. No stvari su krenule nizbrdo

Jedina pozitivna stvar nakon Londona za Španjolce je činjenica da se radi o Igrama, koje u nogometnom smislu nisu važne kao druga natjecanja. No, daleko od toga da poraz manje boli, pogotovo zbog činjenice da je La Roja pala ovako rano, nakon samo dvije utakmice, i to protiv realno slabijih protivnika, Japana i Hondurasa.


Marca je raspalila naslov 'Medalla a la Disgracia' - prijevod nije ni potreban - javnost je ogorčena zbog činjenice da je svjetski i europski prvak tako lako ispustio priliku da stvari uljepša olimpijskim zlatom. Već protiv Japana vidjelo se da nešto u ovoj momčadi ne štima. Djelovali su pasivno, nedovoljno agresivno, gotovo nezainteresirano, a Japanci su ih slomili na način na koji nikada ne bi ste očekivali, visokim tempom i brzim pasovima u sredini.

Međutim, očekivalo se da je to početni šok za ovu mladu momčad, čiji sastav djeluje, pogotovo ako ga usporedite s ostalim momčadima na ovom turniru, impresivno. Honduras je trebao biti ono što je Irska bila na EP, odnosno upravo Honduras na SP u Južnoafričkoj Republici - prilika za povratak samopouzdanja koje je na početku poljuljano lošom predstavom.

No, ova generacija nije ponudila ono što su njihove starije kolege zadnjih godina usavršile – pravi odgovor kada je najpotrebnije. Štoviše, olimpijska Španjolska izgledala je mnogo sličnije Španjolskoj koje se sjećamo sa velikih natjecanja prije EP u Švicarskoj i Austriji. Skupina ogromnog talenta, sa sjajnom idejom i vizijom, koju nisu u stanju pretočiti u djelo. Iako je velika većina igrala mnogo važnije i atraktivnije utakmice, protiv Japanaca posebno, ali i protiv Hondurasa, djelovali su impresionirano, preplašeno i, što je najviše pogodilo Španjolce, s gubitničkim mentalitetom.

Koji je razlog ispadanja 'furije'? Jesu li Španjolci podcijenili svoje protivnike, ili je ova generacija ispod renomea A selekcije? Uključite se u raspravu na Tribina.hr.

London je trebao biti prezentacija španjolske nogometne budućnosti, no pretvorio se u noćnu moru i primjer kako stvari izgledaju kada za ovu velesilu kola krenu nizbrdo. Naravno, nisu Igre razlog za paniku, no ovaj turnir je pokazao da Španjolska može imati ozbiljnih problema, pogotovo kada pristup nije pravi, kada, kao u ovom slučaju, sreća okrene leđa i nervoza uvuče u momčad a pravog odgovora nema.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!