70. izdanje mitinga

Popularni Hanžek mogao bi ostati zapisan u atletskim knjigama; američki dvojac dolazi u Zagreb s namjerom rušenja svjetskog rekorda

  • Autor: S.Š.
  • Zadnja izmjena 01.09.2020 10:40
  • Objavljeno 01.09.2020 u 10:40
Joe Kovacs (L) i Ryan Crouser

Joe Kovacs (L) i Ryan Crouser

Izvor: EPA / Autor: DIEGO AZUBEL

Hanžekovićev memorijal, najstarija sportska priredba u Hrvatskoj i jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu, svoje 70. izdanje dočekuje kao miting prestižne Continental Tour Gold serije. Natjecanje u bacanju kugle - 6. Memorijal Ivana Ivančića - održat će se 14. rujna pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a 70. Hanžekovićev memorijal 15. rujna na atletskom stadionu Sportskog parka Mladost na Savi.

Natjecanje u bacanju kugle pokraj zagrebačkih fontana 14. rujna zasigurno će izazvati posebnu pozornost ljubitelja atletike u cijelom svijetu. Na startnoj listi 6. Memorijala Ivana Ivančića su, naime, olimpijski pobjednik Ryan Crouser i svjetski prvak Joe Kovacs.

Joe Kovacs je na lanjskoj konferenciji za novinare poručio organizatorima Hanžekovićevog memorijala da ove godine postave oznaku na bacalištu i na 23 metra, nakon čega je na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojio zlato hicem od 22.91, što je treći rezultat svih vremena u ovoj disciplini. No, prvi kandidat za prebacivanje spomenute linije bit će, ipak, Ryan Crouser.

Olimpijski pobjednik i rekorder zagrebačkog mitinga ove godine je već bacio kuglu 22.91, a u subotu je na mitingu u Des Moinesu pobijedio s 22.72, pri čemu je njegova kugla u svih šest pokušaja letjela preko 22 metra!

Nema nikakve sumnje da će Crouser na svim mitinzima na kojime će nastupati do kraja sezone napadati svjetski rekord koji s 23.12 već 30 godina drži njegov sunarodnjak Randy Barnes.

Osim Crousera i Kovacsa na startnoj listi 70. Hanžekovićevog memorijala su, između ostalih, i dvostruki svjetski prvak David Storl, Leonard Fabri koji je ove godine bacio kuglu 21.99 te Nick Ponzio i Payton Otterdahl koji su trenutno također među deset najboljih kuglaša na svjetskoj ljestvici.

Rekord zagrebačkog mitinga od 2016. drži Ryan Crouser s 22.28 metara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!