TATUM ruši rekorde

Pomutnja zbog klinca kojeg Philadelphia i Lakersi nisu željeli; ovo nitko nije očekivao!

24.05.2018 u 12:06

Bionic
Reading

Boston Celticsi najveće su iznenađenje NBA sezone 2017/18., a njihovih 3-2 vodstvo u seriji finala Istočne konferencije pravo je čudo jer igraju bez dva najbolja igrača

Od prve utakmice sezone Celticsi ne mogu računati na Gordona Haywarda koji se teško ozlijedio (lom noge), a pred kraj sezona ozlijedio se i Kyrie Irving (koljeno) tako da su ih uoči početka play-offa gotovo svi otpisali.

No, kada podatak kako Boston Celticsi u ovogodišnjem play-offu još nisu izgubili kod kuće i imaju savršeni 10-0 te kako su u vrlo važnoj petoj utakmici nadigrali dopravke Cleveland Cavalierse 96:83 sugerira kako ruše sva pravila.

Jedan od ključnih igrača svakako je 20-godišnji rookie Jayson Tatum koji iz utakmice u utakmicu oduševljava i svojim potezima nevjerojatno podsjeća na svog najvećeg igračkog uzora Kobea Bryanta. Uostalom, LeBron James je Tatuma javno pohvalio uz riječi 'kako ima sve da postane vrhunski igrač.'

U petoj utakmici, u kojoj je Boston poveo sa 3-2 u seriji, Tatum je ubacio 24 koša, a usto je skupio sedam skokova, četiri asistencije i četiri ukradene lopte.

No, usput je Tatum prebacio i broj od 300 koševa u play-off što ni jedan novajlija (rookie) nije napravio od daleke 1978. godine. Podatak kako je u povijesti lige samo šest rookieja prebacilo 300 koševa u playo-ffu, dakle u svojoj prvoj sezoni, dovoljno govori kakav je posao Boston napravio kada je svoj prvi pick ustupio Philadelphiji za što su ima dali 3. pick (Tatuma) te budući prvi izbor.

Na spomenutoj petoj utakmici Jayson Tatum je stigao do ukupno 312 koševa u play-offu te je tako iza sebe po broju koševa u prvoj BNA sezoni ostavio velikane kao što su Magic Johnson, Wilt Chamberlain, Jack Sikma i George Mikan.

Sljedeći ispred njega je Elgin Baylor, zatim Alvan Adams i nedodirljivi Lew Alcindor (kasnije poznat kao Kareem Abdul-Jabbar) koji je 1970. u deset utakmica ubacio 352 koša. S obzirom na to da Boston do kraja play-offa ima još minimalno dvije utakmice jasno je kako bi Tatum mogao doći na vrh ove liste. Pogotovo ako izbore nastup u velikom finalu. Rookie kojeg su preskočili Philadelphia 76 ersi i LA Lakersi ispisuje povijest NBA lige i kako stvari stoje postavit će rekord koji još dugo nitko neće oboriti.

Da je Tatum podigao svoju igru na višu razinu govori i podatak kako je u sezoni imao učinak od 13,9 koševa u prosjeku uz pet skokova (43% šut za tricu), a u play-offu je trenutačno na prosjeku od 18,4 koša uz 2,9 asistencije i 4,3 skoka. Zvijezda je rođena i kada se vrate najbolji igrači jasno je kako će Boston Celticsi postati najveći kandidat za naslov prvaka.

  • +23
Hrvatski košarkaši u NBA ligi u sezoni 2017/18. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.