DOMAĆINI NA RIVALE

Policija ima posla; prvi veći navijački obračun u Brazilu!

22.06.2014 u 20:11

Bionic
Reading

Iz Brazila gotovo na pokretnoj traci dolaze vijesti o odličnoj nogometnoj fešti. Većih problema je izuzetno malo, no kada su se Argentinci preselili iz golemog Rija u manji grad, dočekali su ih i prve nevolje

Argentinci su jedna od najjačih navijačkih skupina trenutačno u Brazilu. Uz Čileance i možda Meksikance, drže sam vrh. Ždrijeb ih je 'pomazio' jer je njihova selekcija igrala prvu utakmicu na Maracani, a drugu u nedalekom (cca 500 km) Belo Horizonteu. Tako je većina njih čitav prvi tjedan turnira provela u Riju de Janeiru, da bi se prebacili u Belo Horizonte kako bi odgledali dvoboj s Iranom.

U Riju su, barem dok Hrvati nisu otišili prema Manausu, imali samo jedan incident. Konfrontirale su se dvije poveće skupine njih i Čileanaca, no policija je bila spremna i 'tonom' suzavca spriječila je tučnjavu.

Nesporazum se uskoro izgladio i dvije najveće grupe nastavile su sa suživotom. Brazilce su uglavnom pomalo provocirali, ali sve je to ostalo na prijateljskoj bazi.

No u Belo Horizonteu nije trebalo dugo da njihova posprdna verzija brazilske pjesme 'Brasiliero' dobije uzvratnu reakciju. Na nekom od uličnih tuluma došlo je do masovnog nabacivanja bocama i ostalim opasnim predmetima, ali ne i do fizičkog obračuna. Policija nije bila pripremljena, no u kasnijem razdoblju uveli su reda po gradu. Jedine prijavljene ozljede zadobivene su kada je policija uoči dvoboja raščišćavala masu prilikom ulaska autobusa Argentine na stadion. Raščišćavali su naime – 'shok' bombama.

Naš domaćin u Recifeu Tiago rodom je iz Belo Horizontea i objašnjava:

'Belo Horizonte je poznat po upravo ovakvim obračunima. Navijači Atletico Mineira i Cruzeira rade to čitavo vrijeme. Slične scene u Recifeu sigurno nećete vidjeti, ali u Belo Horizonteu hoćete redovno', govori upućeni Brazilac.

Policija je do isteka utakmice Argentine i Irana privela 19 navijača Gaucha, sve zbog sumnje da su u Brazilu ilegalno, te su predani federalnoj policiji. Argentinci ne biraju sredstva da uđu u Brazil i dođu na stadion; ako ih njihovi igrači odvedu do finala, pitanje je hoće li itko uopće ostati u domovini.

Puno galame i razbijenog stakla, srećom bez fizičkog sukoba ovdašnjih rivala