1:0 ZA SAD U PRETORIJI

Pogotkom u 92. minuti Donovan rastužio 'fantje'

23.06.2010 u 17:41

Bionic
Reading

Infarktnu utakmicu odigrali su Amerikanci i Alžirci u Pretoriji, a na kraju, u drugoj minuti sudačke nadoknade Landon Donovan pogodio je za prolazak SAD-a u osminu finala Svjetskog prvenstva

Slovenci pakiraju kofere i odlaze kući. Nakon poraza od Engleza 'fantje' su čekali završetak utakmice u Pretoriji gdje su igrali SAD i Alžir. Samo minimalna pobjeda Alžira ili remi omogućavali bi Slovencima ulazak u osminu finala Svjetskog prvenstva i bili su u njemu do samo par sekundi prije kraja utakmice. A onda je Landon Donovan naletio na jednu odbijenu loptu i plasirao je u mrežu golmana Mbolhija.

Uoči starta utakmice u Pretoriji, drugog susreta posljednjeg kola u skupini C, sve je bilo savršeno jasno: samo je pobjeda Amerikance i Alžirce vodila u osminu finala Svjetskog prvenstva. Stoga kalkulacija nije moglo biti; pošto-poto netko je morao zabiti. I upravo tako se i igralo - na sve ili ništa!

Frcalo je sa svih strana, napadači jedne i druge reprezentacije pucali su iz svih mogućih pozicija, promašivali ono što je gotovo nemoguće promašiti, a kad bi udarac i bio dobar te golman svladan, ispriječila bi se vratnica i opet se lopta ne bi zakoprcala u mreži. Statistika Fife 'kaže' da su u samo sat vremena igre jedni i drugi uputili čak 30 udaraca prema suparničkim vratarima, da je u tom vremenu i jedna i druga momčad pretrčala više od 80 kilometara, no sve je bilo bez konačnog efekta.

Na kraju, duboko u drugoj od tri minute sudačke nadoknade Donovan je, nakon promašaja Dempseyja, zabio odlučujući gol koji je promovirao Amerikance u pobjednike skupine, a Slovence izbacio sa SP-a. Vjerovali ili ne, Amerikanci su 22 puta zapucali prema alžirskim vratima, a njihovi suparnici pucali su 19 puta. Zajedničkim snagama nogometaši obiju ekipa pretrčali su nevjerojatnih 215 kilometara. Definitivno utakmica za pamćenje!

SAD - ALŽIR 1:0
PRETORIA; Stadion Loftus Versfeld, gledatelja 35.827; Sudac: Frank De Bleeckere (Belgija)

Strijelac: 1:0 Donovan (90+2)

SAD: Howard; Cherundolo, DeMerit, Bornstein, Bocanegra - Donovan, Bradley, Edu (od 64. Buddle), Dempsey - Altidore, Hercules Gomez (od 46. Feilhaber)
Alžir: Mbouli - Bougherra, Halliche, Yahia, Belhadj - Kadir, Yebda, Lacen, Ziani (od 69. Guédioura) - Djebbour (od 65. (Ghezza), Matmour (od 85. Saifi)