IZAZOV

Pogledajte lude scene iz Rovinja; spektakularni BMX projekt osvojio ulice jednog od najljepših hrvatskih gradova

25.05.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Marin Ranteš u društvu svojih prijatelja Daniela Dhersa i Senada Grosica uspješno je savladao sve izazove uskih ulica grada Rovinja, u spektakularnom BMX projektu osvajanja jednog od najljepših hrvatskih turističkih dragulja

Vrhunski vozači BMX-a obožavaju izazove, a jedan od najvećih definitivno je izvođenje trikova u gradu poput Rovinja, kojeg krasi mediteranska arhitektura iz 16. stoljeća i uske ulice kroz koje se nije jednostavno probijati niti pješice.

'Podloga je zaista bila zahtjevna. Morali smo biti jako precizni u slijetanju na rampe, a zatim i spuštanju niz ulice jer je sve bilo sklisko što je donijelo novi izazov', izjavio je Daniel Dhers

To nije spriječilo najboljeg hrvatskog BMX vozača Marina Ranteša da izvede neke zaista fantastične trikove u Rovinju, u društvu osvajača srebrne olimpijske BMX medalje iz Tokija, Daniela Dhersa, kao i iskusnog Senada Grosica, rođenog Siščanina s austrijskom adresom koji se u bogatoj karijeri može pohvaliti i pobjedom na Red Bull Dirt Rideu.

'Htio sam pokazati prijateljima kako je super u Hrvatskoj. Izazovi su nešto što nas veseli i ispunjava, a ovaj je bio baš jedan takav. Bilo je to iskustvo kakvo još nisam imao!', rekao je Marin Ranteš.

Prijateljstvo ove trojice vozača traje već godinama, a Rantešu su Grosic i Dhers puno pomogli u razvoju karijere, jer s jednim trenira u Europi, a s drugim u Sjedinjenim Američkim Državama.

Marin je s društvom krenuo u avanturu od prekrasne Crkve svete Eufemije, a zatim su se kroz uske rovinjske ulice i različite rampe probijali sve do mola, u uvjetima koji su bili posve drukčiji od onih na uobičajenim BMX natjecanjima.

'Lokacije na kojima smo vozili su stvarno bile jedinstvene. Uske ulice nisu bile toliki problem, koliko skliski stari kamen po kojem smo vozili. No, mi smo profesionalci, znamo svoj posao, vjerujemo jedan drugom i znali smo da će sve proći bez ikakvih problema', komentirao je Senad Grosic.

Backflip Double Tailwhip, 720 Cork i Backflip No Hands samo su neki od zahtjevnih trikova koje je BMX družina izvela u Rovinju, a sve to bez kočnica na biciklu Marina Ranteša, koji je i bez njih čvrsto držao kontrolu nad svojom vožnjom.

'Ja nemam kočnicu, a svaka ulica u Rovinju zapravo je nizbrdo. No, uspijevao sam usporiti ili stati uz pomoć noge na podu ili na gumi. Uvijek se nađe način.'

Posebno atraktivni bili su sinkronizirani trikovi koje su Ranteš, Dhers i Grosic izvodili napadajući rampu u uskoj formaciji.

'Nije bilo opasnih situacija. Bili smo jedan tim i napravili smo sve da za svakog vožnja bude sigurna. Nije bilo nikakvih poteškoća i sve smo uspjeli napraviti kako treba', poručio je Ranteš.

Krajnji rezultat ovog projekta sjajan je video, koji svjedoči o atraktivnosti BMX-a kao sporta, ali i o prekrasnoj arhitekturi i još ljepšem prirodnom okruženju u kojem živi grad Rovinj.

'Tu su bile uske ulice, vezani objekti i zgrade. Nismo bili sigurni kako će to ispasti, ali na kraju je bilo super trikova i sve je ispalo dobro. Rovinj je pokazao da je s dobrim timom sve moguće pretvoriti u realnost', govorio je Grosic.

Rezultat? Video koji u svijet šalje razglednicu iz predivnog grada Rovinja, ali prikazuje i što se događalo iza kulisa. 

U svakom slučaju, suradnja Ranteša, Dhersa i Grosica s projektom BMX Maze dosegla je jednu sasvim novu razinu, a svi iz ove BMX ekipe slažu se da jedva čekaju ponoviti nešto slično u budućnosti, na nekoj drugoj, jednako atraktivnoj lokaciji...