NAKLON DO PODA

Pogledajte kako je Hrvat pokorio Europu

29.04.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Prošlo je dosta godina otkada je svojim golgeterskim učinkom u Ligi prvaka jedan Hrvat oduševio nogometnu javnost. Podsjetimo, 2003. Dado Pršo je u dresu Monaca zabio četiri pogotka Deportivu u pobjedi 8:3. Gotovo sedam godina kasnije Europa se morala nakloniti još jednom hrvatskom reprezentativcu, Ivici Oliću

Ivica Olić je sedam puta ove sezone tresao suparničke mreže u Ligi prvaka. Svaki gol napadača iz Davora imao je svoju vrijednost - svi su bili iznimno važni i spašavali su bavarske ambicije u tom natjecanju. Hrvatski napadač zabijao je kada je bilo najpotrebnije, a mi ćemo vas podsjetiti na sve golove.

Bayern je bio u teškoj situaciji u svojoj skupini A. U prva četiri kola Nijemci su osvojili tek četiri boda i pobjeda im je bila imperativ. U Münchenu je 25. studenog 2009. gostovao Maccabi, a Izraelci su držali 0:0. Tada je Ivica Olić zabio odbijanac (62. minuta) nakon udarca Gomeza i prvi put produljio život bundesligašu.

Gol protiv Maccabija


Odmah nakon okršaja s Maccabijem uslijedio je još teži ispit. Bayern je doputovao u Torino 8. prosinca 2009, a Juventusu je bio dovoljan i neodlučen rezultat. Domaćin je i poveo preko Trezegueta (19), no tada se probudio Olić. Prvo je u 30. minuti izborio jedanaesterac za izjednačenje (Butt), a zatim je u 52. s nekoliko metara pogodio za 2:1. Šokirani Juventus je do kraja utakmice potonuo i primio još dva gola (Gomez, Timoščuk). Bayern je prošao dalje.

Pao je i Juventus


U prvoj utakmici četvrtfinala stigao je Manchester United 30. ožujka. Gosti su držali 1:1 (Ribery / Rooney) prije uzvrata, a tada se u posljednjim trenucima ukazao spasitelj Olić. Svojom uobičajenom požrtvovnošću, Bilićeva uzdanica otela je loptu Evri, našla se oči u oči s Van der Saarom i precizno pogodila za prednost uoči puta u Manchester.

Olić je srušio Manchester


Druga utakmica četvrtfinala na Old Traffordu 7. travnja loše je počela za Bavarce. Bili su razbijena vojska i gubili 3:0 (Gibson, Nani 2), no prije poluvremena Olić je iznenadio nizozemskog čuvara mreže i vratio samopouzdanje u redove svoje momčadi. Do kraja susreta Robben je smanjio na 3:2 i bavarski ponos je otišao prema polufinalu.

Hrvat ušutkao Old Trafford


Ivica Olić je 27. travnja odigrao svoju utakmicu karijere. Bayern je na uzvrat polufinala stigao s prednošću 1:0, a zahvaljujući Oliću i povećao ju je. Neumorni Hrvat postao je noćna mora za 'lavove' s Gerlanda utrpavši im hat-trick, desnom nogom (26), lijevom nogom (67) i glavom (78). Na redu je finale, a Olić, ako postigne jedan gol, ima priliku dostići Messija na listi najboljih strijelaca Lige prvaka, dok s dva može biti sam na vrhu.

Rapsodija na Gerlandu