supersport hrvatski nogometni kup

Pogledajte kako je Dinamo na Rujevici razbio Rijeku te uzeo Kup i dvostruku krunu

22.05.2024 u 20:08

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama potpuno su zasluženo po 17. put postali pobjednici SuperSport Hrvatskog nogometnog Kupa nakon što su u uzvratnoj finalnoj utakmici pobijedili domaću Rijeku 3-1 (2-0) pred više od 8000 gledatelja okupljenih na stadionu na Rujevici

Vodeći gol za Dinamo postigao je Petar Sučić u 28. minuti. Prednost hrvatskog prvaka udvostručio je Martin Baturina u 42. minuti, a za konačnih 3-0 strijelac je bio Marko Bulat u 82. minuti. Utješni gol za Rijeku postigao je Toni Fruk u 92. minuti iz slobodnog udarca.

Dinamo je tako po 13. put došao do dvostruke domaće krune, a tome treba dodati i trijumf u Superkupu osvojen na početku sezone u srazu sa splitskim Hajdukom.

U odnosu na zagrebačku utakmicu, oba trenera su napravili po jednu izmjenu u početnim postavama. Željko Sopić je u vrh napada postavio Kolumbijca Jorgea Obregona umjesto Franje Ivanovića, a Sergej Jakirović odlučio zaigrati bez klasičnog desnog krila pa je umjesto Darija Špikića postavio Arijana Ademija u vezni red uz Petra Sučića i Josipa Mišića.

Nošeni podrškom svojih navijača Riječani su od prvog zvižduka suca Jakova Titlića zagospodarili loptom i tražili put prema Dinamovom golu. I već u trećoj minuti je nekadašnji riječki golman Ivan Nevistić morao intervenirati kako bi sačuvao Dinamovu mrežu.

Nakon udarca iz kuta lopta je došla na rub kaznenog prostora, gdje je bio Toni Fruk i odlučio se za udarac iz voleja. Na putu lopte prema golu Marko Pjaca joj je na vrha peterca promijenio smjer, ali je Nevistić je refleksnom intervencijom nogom spriječio gol domaće momčadi.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Kolumbijski napadač Jorge Obregon bio je glavni protagonist u sljedeće dvije riječke akcije, ali u petoj minuti nije uspio dobro zahvatiti loptu glavom nakon Godinog ubačaja, a u devetoj minuti je njegov udarac obranio Nevistić, ali i da je postigao gol, on bi najvjerojatnije bio poništen, jer je pomoćni sudac označio zaleđe.

U 13. minuti je Nevistić ponovno bio na iskušenju. Marco Pašalić je ušao s desnog boka i oslobodio si prostor za udarac na vrhu šesnaesterca. Gađao je bliži gornji kut, ali golman Dinama je bio spreman na taj udarac.

U 18. minuti Rijeka je došla do najbolje prilike. Iz kuta s desne strane ubacio je Fruk, nasred peterca najviši u skoku bio je Stjepan Radeljić, ali je glavom loptu poslao malo iznad grede.

U 20. minuti je Radeljić dobro proigrao Obregona na lijevom boku, ali je Kolumbijac otišao previše ukoso i iz teške pozicije poslao loptu pokraj suprotne vratnice.

  • +63
Rijeka - Dinamo, SuperSport Hrvatski nogometni Kup, finale, 22.5.2024. Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Prva Dinamova prijetnja dogodila se u 24. minuti, čime je momčad Sergeja Jakirovića nagovijestila da je ipak došla na Rujevicu i postići barem jedan gol. Bruno Petković je primio loptu u kaznenom prostoru, oslobodio si prostor za udarac pokraj Mateja Mitrovića i oštro pucao. Martin Zlomislić je imao sreće da je lopta išla ravno u njegovo naručje. No, četiri minute poslije Dinamo je poveo.

Mišić je dodao Petkoviću koji je primio loptu i vidio utrčavanje Arbera Hoxhe s lijevog boka prema sredini. Albanski napadač je potom proslijedio loptu udesno prema Petru Sučiću. Bruno Goda nije uspio klizećim startom spriječiti to dodavanje i Sučić se otvorio prostor za udarac s 13-14 metara. Pogledao je, naciljao donji desni kut riječkog gola i pogodio malu mrežu. Zlomislić se protegnuo koliko je mogao, ali nije uspio spriječiti gol.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Od gola, Dinamo je postao opasniji suparnik. Petković je u 32. minuti napravio pomutnju u domaćem kaznenom prostoru, ali nije uspio doći do dobre pozicije za udarac. U 40. minuti centimetri su dijelili hrvatskog reprezentativca od gola. Martin Baturina je na lijevom boku "slomio" Mitrovića, ubacio na suprotnu vratnicu, gdje je Petković glavom pucao s nekoliko metara. Zlomislić je bio svladan, ali lopta se odbila od vratnice.

No, u 42. minuti riječkom golmanu nije bilo pomoći. Arber Hoxha je ponovno bio dodavač. S lijevog boka se s loptom sjurio prema sredini, navukao na sebe trojicu igrača, a onda dodao Baturini. Ovaj je na dvadesetak metara primirio loptu, a onda snažnim i preciznim udarcem pogodio donji desni kut riječkog gola za velikih 2-0.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Bio je to nokdaun za domaću momčad, kojoj je ostalo 45 minuta za preokret. Pravilo "gola u gostima" stavilo je momčad Željka Sopića pred vrlo težak zadatak - za ukupnu pobjedu Rijeka je sada morala postići tri gola, uz uvjet da nijednom lopta ne završi u mreži domaćina.

Sopić je u drugo poluvrijeme ušao s jednom promjenom, Pjacu je zamijenio Nikom Jankovićem. I Jakirović je napravio jednu zamjenu. Umjesto strijelca vodećeg gola Petra Sučića, opterećenog žutim kartonom, ušao je Marko Rog.

Kao i na početku utakmice, Rijeka je bila ta koja je u početnoj fazi nastavka bila opasnija i stvarala prilike. No, preciznost domaćih nogometaša ostala je na razini iz prvog dijela. U 53. minuti ubacio je Veldin Hodža, a Obregon s pet metara glavom poslao loptu preko grede.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

U 60. minuti su s domaće klupe tražili kazneni udarac, kad Radeljić nakon duela s Mišićem u petercu završio na travnjaku. No, sudac Titlić je samo odmahnuo rukom na proteste s riječke klupe.

Minutu poslije Mirko Marić je dobio priliku za udarac glavom, ali je bio između dvojice Dinamovih igrača i poslao loptu ravno prema Nevistiću koji je lakoćom obranio taj pokušaj.

U 62. minuti Dinamo je umalo došao do trećeg gola. Dugo je trajala akcija, lopta mijenjala nekoliko puta vlasnika, da bi je na desnom boku primio Barturina. Driblinkom je oslobodio prostor za ubačaj i poslao loptu prema Hoxhi. Njegov udarac nogom s pet metara blokirao je Ivan Smolčić i spriječio gol.

  • +24
Dinamo slavlje nakon osvojenog Kupa 22.5.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Deset minuta poslije Hoxha se ponovno mogao upisati u strijelce. Dinamo je izveo brz kontranapada u kojem je Baturina poslao točnu loptu na desni bol, a albanski napadač se našao sam protiv domaćeg vratara. Hoxha je pucao s 13-14 metara, ali Zlomislić je uspio nogom obraniti njegov udarac.

Deset minuta poslije vidjeli smo i najljepšu akciju na utakmici, iz koje je Dinamo došao i do trećeg gola. Bruno Petković je na 25 metara od gola primio loptu, navukao na sebe pažnju četvorice igrača Rijeke, a onda primijetio utrčavanje Marka Bulata i poslao sjajnu prizemnu loptu. Poput rasnog strijelca, Bulat je u trku loptu primio lijevom nogom, a onda desnom poslao ispod istrčalog Zlomislića.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Rijeka je do kraja utakmice ipak uspjela postići utješni gol. Toni Fruk je izborio slobodan udarac na 18 metara, a onda je i sam preuzeo ulogu izvođača. Preciznim udarcem je prebacio živi zid i poslao loptu uz desnu vratnicu Dinamovog gola za konačnih 1-3.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport
Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Hrvatski kup, finale (uzvratna utakmica):

RIJEKA - DINAMO 1-3 (0-2)

  • Stadion na Rujevici
  • Gledatelja: 8127
  • Sudac: Jakov Titlić (Hrvace).
  • Strijelci: 0-1 Petar Sučić (28), 0-2 Martin Baturina (42), 0-3 Marko Bulat (82), 1-3 Toni Fruk (90+2)
  • RIJEKA: Zlomislić - Smolčić, Radeljić (od 83. Galešić), Mitrović, Goda (od 56. Čabraja) - Selahi (od 72. Ivanović) - Pjaca (od 46. Janković), Hodža, Fruk, Pašalić - Obregon (od 56. Marić). Trener: Željko Sopić.
  • DINAMO: Nevistić - Pierre-Gabriel, Ristovski, Theophile-Catherine, Ogiwara (od 75. Perković) - Sučić (od 46. Rog), Mišić, Ademi (od 81. Kulenović) - Baturina (od 75. Bulat), Petković (od 86. Vidović), Hoxha. Trener: Sergej Jakirović.
  • Žuti kartoni: Radeljić, Selahi (Rijeka); Sučić, Petković, Bulat (Dinamo)
sve osim nogometa