MALI VATRENI

Počelo SP U-20 selekcija: koliko mogu Rebić, Livaja i društvo?

22.06.2013 u 08:49

Bionic
Reading

U nedjelju će Hrvatska u turskoj Bursi odigrati svoj prvi ogled na Svjetskom prvenstvu U-20 reprezentacija – suparnik je Urugvaj

Turnir je počeo u petak utakmicama u skupinama A i B. Francuska je pobijedila Ganu 3:1, a Španjolska s 4:1 rasturila SAD; Južna Koreja preokrenula je vodstvo Kube i dobila 2:1, dok je Portugal u dramatičnoj utakmici svladao Nigeriju 3-2.

Hrvatskoj je ovo treće sudjelovanje na SP-u za U-20 kategorije. 1999. su 'mini Vatreni' u Nigeriji prošli skupinu s Ganom, Argentinom i Kazahstanom, ali su u drugom krugu lako poraženi (4-0) od Brazila predvođenim Ronaldinhom. Zanimljivo je danas, 14 godina kasnije, pogledati tko je igrao u toj našoj momčadi. Pod vodstvom trenera Martina Novoselca, na SP-u su nastupe upisali: Pletikosa, Miladin, Polovanec, A. Mijatović, Šerić, Mikić, Vranješ, Balatinac, Deranja, Sabolčki, Andrić, Sablić, Banović, Budan, Lovrek, H. Vuković i Bjelanović.

Godine 2011., Hrvatska je drugi put nastupila na SP-u reprezentacija U-20. U Kolumbiji su izabranici Ivice Grnje izgubili sve tri utakmice u skupini: od Saudijske Arabije, Nigerije i Gvatemale. Nastupe su upisali: Delač, Andrijašević, Kelić, Glumac, Z. Pamić, Ademi, Kramarić, Ozobić, Tičinović, Jakoliš, Lendrić, Glavica, Punčec, Maglica, Mlinar i Ivan Blažević.

Aelekcije U-20 zapravo su 'produžetak' U-19 – plasman na ovo prvenstvo Hrvatska je osigurala kad je lani ostvarila treće mjesto u skupini U-19 Eura u Estoniji. Ovaj put ždrijeb nas je smjestio u naizgled vrlo 'prohodnu' skupinu s Urugvajem, Uzbekistanom i Novim Zelandom. U drugi krug prolaze prve dvije momčadi, ali i 4 od 6 trećeplasiranih (24 reprezentacije raspoređene su u šest grupa s po četiri reprezentacije). Sigurno je da će izabranicima Dinka Jeličića jako nedostajati nekoliko igrača koji bi sigurno imali mjesta u prvih 11, ali ih matični klubovi nisu pustili na prvenstvo ili su ozlijeđeni. Spomenimo samo najzvučnija imena: Mateo Kovačić, Josip Radošević, Alen Halilović, Tin Jedvaj, Antonio Milić...


Po onome što se dalo zaključiti iz pripremnog razdoblja, udarni sastav Hrvatske trebao bi izgledati otprilike ovako: na golu Oliver Zelenika (Rudeš, proteklu sezonu na posudbi iz Dinama) ili Simon Sluga (Rijeka/Hellas Verona); na bokovima Toni Gorupec (Radnik Sesvete/Dinamo) ili Mato Miloš (Cibalia/Rijeka) te Ivan Aleksić (Osijek); središnji braniči Niko Datković (Rijeka) i Matej Mitrović (Cibalia), eventualno Jozo Šimunović (Dinamo); u sredini Filip Mrzljak (Lokomotiva), Dario Čanađija (Slaven Belupo) i Hrvoje Miličević (Zrinjski); na desnom krilu Marko Pjaca (Lokomotiva), na lijevom Ante Rebić (RNK Split), a u špici Marko Livaja (Atalanta).

Naravno, to je samo jedna od varijanti, sigurno je da će i još neki igrači dobiti priliku – primjerice, Zadrov 17-godišnjak Stipe Perica, najmlađi igrač u momčadi. Izbornik Jeličić sam kaže da će mu najviše nedostajati agresija u defenzivnom dijelu veze – nju je trebao dobiti s Radoševićem, koji je nažalost ozlijeđen. Isto tako, Matea Kovačića će biti vrlo teško zamijeniti – tim prije što ni njegova ranija zamjena Domagoj Pavičić nije dostupan za ovaj turnir. S druge strane, u napadačkom dijelu Hrvatska izgleda jako dobro s Rebićem, Livajom, po potrebi i Pericom ili Ivančićem.

Poslije sutrašnjeg susreta s Urugvajem (u 20 sati), igramo još s Uzbekistanom (srijeda, u 21 sat) i Novim Zelandom (iduća subota, u 18 sati). Sretno malim Vatrenima!