POSLASTICA U NEDJELJU

Po treći put u povijesti odluka o F1 prvaku pada u Abu Dhabiju!

23.11.2016 u 16:45

Bionic
Reading

Posljednja utrka sezone Formule 1 vozi se ove nedjelje (Arenasport 2, 14h) na stazi Yas Marina, a Nico Rosberg pokušat će na njoj obraniti 12 bodova prednosti ispred Lewisa Hamiltona...

Po treći put u povijesti odluka o prvaku elitnog automobilističkog natjecanja past će u Abu Dhabiju, na stazi koja je posljednjih godina postala završna stanica F1 kalendara. Pamtimo 2010. godinu i senzacionalni prvi naslov u karijeri Sebastiana Vettela, osiguran trijumfom na stazi Yas Marina, u utrci u kojoj je Alonso zapeo iza Vitalija Petrova i sve izgubio. Prije dvije godije ponovo je na istom mjestu odlučen naslov prvaka, a tada je Lewis Hamilton obranio svoju prednost ispred Rosberga i s lakoćom trijumfirao.

Ovaj put pred Lewisom Hamiltonom puno je teži zadatak, jer zaostaje 12 bodova za timskim kolegom i Rosbergu će biti dovoljno treće mjesto kako bi osigurao prvu titulu u svojoj karijeri i pokazao timskom kolegi da nije nepobjediv. No, u sportu su uvijek moguća iznenađenja.

Staza Yas Marina u kalendaru je Formule 1 od 2009. godine, a dosad najuspješniji bio je Sebastian Vettel koji je triput pobijedio, dok Lewis Hamilton ima dvije pobjede, a po jednu Kimi Raikkonen i Nico Rosberg.


Riječ je o još jednoj glamuroznoj utrci po ukusu Bernieja Ecclestonea koja se pokraj atraktivnog Interlagosa uspjela izboriti za domaćinstvo završne runde prvenstva. Sama staza dugačka je 5.5 kilometara i sastoji se od 21 zavoja te ima nekoliko vrlo zanimljivih i atraktivnih dijelova.

Krug počinje ugodnim lijevim zavojem u kojem ne očekujemo sudare na startu, no zatim slijede dva brza i onda jedan dvostruki u kojem je znalo biti kaosa u prvom krugu, kao kad je Vitantonio Liuzzi naletio na Michaela Schumachera 2010. godine i umalo ga ozlijedio.

U središnjem dijelu kruga imamo dvije DRS zone na dva vrlo duga ravna dijela na kojima očekujemo pretjecanja, a u prošlosti smo čak znali vidjeti da se vozač koji je izgubio poziciju na prvom dugom pravcu vraća ispred na sljedećem, što je rijetkost u Formuli 1.

Završni dio kruga najveći je izazov za vozače, jer se sastoji od kompleksa lijevih i desnih zavoja koje treba jako precizno pogoditi kako se ne bi izgubilo dragocjeno vrijeme. Izlazak iz posljednjeg zavoja 21 ne obećava priliku za pretjecanje na startno-ciljnoj ravnini, ali ima ih dovoljno u kasnijoj fazi kruga.

Pirelli je odlučio vozačima za ovu utrku ponuditi tri najmekše komponente guma i bit će zanimkjivo vidjeti koliko će puta morati u boks. S obzirom da pretjecanja ne bi trebala biti problem, agresivna taktika izbora guma mogla bi uroditi plodom. Što se opasnosti od kiše tiče, nje ovdje nema i odluka o svjetskom prvaku past će po suhom vremenu.

Osim Hamiltona i Rosberga, na vrhu očekujemo još jednu dobru utrku Maxa Verstappena u Red Bullu koji bi mogao pomoći Britancu u borbi za naslov prvaka, a vidjet ćemo mogu li se među Mercedese uključiti i drugi Red Bull Daniela Ricciarda te dva Ferrarija Vettela i Raikkonena.

Subotnje kvalifikacije kao i nedjeljna utrka na rasporedu su u 14 sati. Ne propustiti!