BiH - NIG 0:1

Pljačka 'zmajeva' bacila mrlju na pobjedu 'orlova'

22.06.2014 u 02:00

Bionic
Reading

Nogometaši Bosne i Hercegovine poraženi su i u drugom kolu SP-a, što znači da je BiH bez izgleda za plasman u drugi krug. Ovog puta od Sušićeve je vrtse bila bolja Nigerija, koja je slavila s 1:0. No, mora se reći da je novozelandski sudac O'Leary oštetio BiH poništivši posve regularan gol Edina Džeke, a zbilo se to pri rezultatu 0:0

Nakon što je Argentina svladala Iran s minimalnih 1:0, drugo kolo u skupini F kompletirali su Bosna i Hercegovina i Nigerija u susretu u kojem BiH nipošto nije smjela izgubiti.

Međutim nije uspjela ostati neporažena, odigrala je susret slabije nego što se očekivalo i Nigerija je slavila s minimalnom prednosti 1:0.

BiH je imala priličnih problema u obrambenoj fazi igre, posebno zbog nekih taktičkih promjena koje je povukao Safet Sušić te dekoncentriranog i neočekivano slabog nastupa Emira Spahića kojeg je ozljeda izbacila iz treninga i pravog natjecateljskog izdanja.

Nigerija je u početku prijetila udarcima izvana, Begović ipak nije morao po loptu u mrežu, a onda je na drugoj strani u 21. minuti Edin Džeko postigao pogodak koji je apsolutno neopravedno poništen zbog nepostojećeg zaleđa.

Bilo je to razdoblje bolje igre BiH koja je i dalje prijetila, ali do pogotka nije uspjela doći. Zato su do prednosti stigli Nigerijci, u 29. minuti odlični Emenike prošao je Spahića na desnoj strani nigerijskog napada, ubacio za Odemwingieja koji lakoćom pogađa.

U drugom dijelu očekivala se opsada nigerijskog gola, međutim BiH je igrala dosta sporo i teško je stvarala one prave prilike. Nigerija je sredinom poluvremena u nekoliko navrata opasno zaprijetila, međutim Asmir Begović je bio u dobrom izdanju.

U samoj završnici susreta dvije velike prilike za BiH. Prvo je Džeko iz odlične pozicije glavom pucao ravno u Enyeamu, a onda je Džeko iz okreta sa sedam metara pucao prizemno, a nigerijski vratar odbio je loptu u vratnicu i osigurao pobjedu svojoj reprezentaciji.

Ova pobjeda za BiH znači oproštaj od ambicija za prolazak skupine dok će Nigerija u posljednjem kolu s bodom protiv Argentine biti sigurna za prolaz, a u slučaju poraza trebat će pomoć BiH u susretu protiv Irana.

NIGERIJA - BIH 1:0 (1:0)

Strijelci: 1:0 Odemwingie (29)
NIGERIJA: Enyeama - Ambrose, Oshaniwa, Yobo, Omeruo - Onazi, Mikel, Musa (Ameobi, 65)- Babatunde (Uzoeny, 76), Emenike, Odemwingie
BIH: Begović - Mujdža, Šunjić, Spahić, Lulić (Salihović, 58)- Medunjanin (Sušić, 64), Bešić, Pjanić, Misimović, Hajrović (Ibišević, 57)- Džeko