PRIJEDLOG UEFE

Platini za prekid utakmice ako dođe do rasističkog vrijeđanja

21.04.2009 u 19:56

Bionic
Reading

Predsjednik Uefe Michel Platini u utorak je pozvao na poduzimanje strogih mjera u borbi protiv rasizma na nogometnim stadionima

Čelnici Europskog nogometnog saveza (UEFA) zajedno sa Svjetskim nogometnim savezom (FIFA) desetljećima se bore protiv rasizma i izuzetno su osjetljivi na ta pitanja. Zato i ne čudi oštar nastup predsjednika Uefe Michela Platinija, koji zahtijeva rigorozne kazne ako na utakmici dođe do vrijeđanja na rasističkoj osnovi.

'Trebamo pokazati hrabrost kada na stadionu čujemo rasističko vrijeđanje. Tada bi utakmicu trebalo prekinuti na deset minuta i putem razglasa upozoriti gledatelje. Ako se vrijeđanje nastavi, utakmicu bi trebalo trajno prekinuti', kazao je Michel Platini.

Rasizam na nogometnim stadionima ponovno se našao u centru medijske pažnje zbog izgreda na subotnjem derbiju talijanskog prvenstva između Juventusa i Intera, kada su navijači Juvea rasistički vrijeđali napadača Intera Marija Balotellija, koji je podrijetlom iz Gane.

Zanimljivo je istaknuti da su navijači Juventusa izdali priopćenje u kojem se ne žele ispričati Balotelliju, tvrdeći da se nije radilo o rasističkom vrijeđanju, već su, prema njihovom mišljenju, izrazili negodovanje na njegovo ponašanje na terenu. Navode da i Juventus u svojim redovima ima tamnoputog nogometaša, na kojeg su izuzetno ponosni.