SJEĆANJA NE BLIJEDE

Platini: Bojim se da se ne dogodi Heysel

22.05.2009 u 18:47

Bionic
Reading

Prije gotovo četvrt stoljeća na Heyselu, tijekom finala ondašnjeg Kupa prvaka između Juventusa i Liverpoola, cijeli svijet je umjesto lopti u mrežama zbrajao poginule. Michel Platini tada je bio akter na travnjaku i slika poginulih na tribinama toliko mu se urezala u sjećanje da i danas 'puše na hladno'

Kako se bliži srijeda i finale Lige prvaka između Barcelone i Manchester Uniteda, tako Michel Platini sve više razmišlja o sigurnosti, a sve manje o nogometu. Predsjednik Uefe javno je priznao da je zabrinut zbog rimskih huligana, pogotovo nakon što je prije tri mjeseca jedan navijač Arsenala izboden nožem u vječnom gradu. K tomu treba naglasiti da su nešto ranije, u sezoni 2006/07, i navijači Manchester Uniteda bili hospitalizirani u Rimu, ponovno zbog ubodnih rana, a još 18 ih je završilo u bolnici nakon sukoba s policijom na Olimpijskom stadionu.

Možda sav taj huliganski folklor i ne bi bio tako težak za Platinija da i sam nije bio svjedokom jedne od najvećih nesreća na europskim stadionima, pogibiji 39 navijača na Heyselu 1985. Tada je, kao igrač Juventusa, zabio Liverpoolu pogodak s bijele točke i zapečatio sudbinu 'redsa', no gorki okus pobjede i dan danas ne zaboravlja.

'Svi jako volimo neizvjesna i izjednačena finala te nepredvidljivost konačnog pobjednika, ali atmosfera u kojoj sada iščekujemo utakmicu između Barcelone i Manchester Uniteda izuzetno me podsjeća na onu kada sam u Bruxellesu igrao s Juventusom protiv Liverpoola. Zato sam jako oprezan, ali i uvjeren da domaćini čine sve što mogu da osiguraju apsolutnu sigurnost svima na stadionu', kazao je Platini novinarima Associated Pressa tijekom finala Kupa Uefa odigranog u Istanbulu i dodao:

'Nadam se da će činjenica da Roma ne igra u finalu udaljiti domaće ekstremne 'ultrase' od stadiona.'

Osim talijanske policije, za sigurnost gledatelja na Olimpijskom stadionu u Rimu brinut će i određeni broj engleskih i španjolskih policajaca.