RASULO U CIBONI

Plaće kasne, Amerikanci odlaze, a predsjednik priziva Tedechija!

19.12.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Predsjednik Cibone Ivica Lovrić u emisiji Veto na Jabuci TV progovorio je u dugu Cibone, o odlasku igrača, mogućem povratku u momčad Andrije Žižića te o tome kako je on glavni krivac što je na klupu doveo Nevena Spahiju koji se na koncu pokazao kao krivo rješenje

Od početka sezone u Ciboni nikako da stvari krenu na bolje. U sezonu su ušli s Nevenom Spahijom na klupi i momčadi o kojoj se govorilo kao o sigurnom sudioniku Final Foura ABA lige, a prije kraja 2013. klub je čini se na koljenima jer osim Amerikanaca klub vjerojatno napušta i trener Slaven Rimac

Iako u revizorskom izvješću Cibone zaključno sa 30. rujnom ove godine, a koji je jučer ekskluzivno objavio voditelj i urednik emisije Veto na Jabuci TV Sanjin Španović, stoji da Cibona ima ukupni manjak prihoda od 56,8 milijuna kuna, predsjednik kluba Ivica Lovrić tvrdi kako je dug Cibone puno manji.

IVICA LOVRIĆ
Ukupni dug Cibone bio je između 103 i 105 milijuna kuna kada smo mi ušli u klub. A samo nekretnine kluba su vrijedne osam milijuna eura, dakle oko 60 milijuna kuna. Nema razloga da se širi panika.

'Trenutačni dug je petnaestak milijuna kuna, uz tekuću sezonu. U ovoj svoti koju ste vi spomenuli jest i iznos od 30 milijuna kuna za kredit koji je na sebe odlukom Skupštine iz prosinca 2010. preuzeo Grad Zagreb. Zauzvrat će Grad dobiti Cibonine nekretnine, tj. prostore u tom iznosu, a to još nije knjigovodstveno provedeno jer je u tijeku etažiranje prostora. Također u tom izvješću nisu provedeni još neki prihodi', rekao je Ivica Lovrić gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV.

Lovrić je odbacio ocjenu Povjerenstva za profesionalne sportske klubove da je stanje u Ciboni zabrinjavajuće.

'Ukupni dug Cibone bio je između 103 i 105 milijuna kuna kada smo mi ušli u klub. A samo nekretnine kluba su vrijedne osam milijuna eura, dakle oko 60 milijuna kuna. Nema razloga da se širi panika', dodao je Lovrić koji je demantirao navode o stečaju kluba.

'To više nikada neće biti opcija', odgovorio je odbacivši i mogućnost predstečaja.

'Mi smo imali već jednu vrstu predstečaja kada smo radili nagodbe sa igračima kojima se dugovalo. Mnogi su otpisavši kamate i polovicu duga već isplaćeno, dok neke igrače još isplaćujemo u ratama. Tako smo uštedjeli preko 20 milijuna kuna najmanje', rekao je Lovrić koji je potvrdio da se ipak nije uspjelo nagoditi s dvojicom igrača.


To su, kao što se zna, Marko Tomas i Damir Markota koji potražuju šest milijuna kuna. No Lovrić im je poručio da tog novca za njih nema.

'Mi usprkos blokadi nećemo pristati na potpunu isplatu, jer to ne bi bilo korektno prema onima koji su pristali na nagodbe. Za njih ima pola iznosa koji potražuju, tri milijuna kuna i pozivam ih na dogovor', rekao je Lovrić otkrivši kako u Ciboni plaće kasne jedna do dvije.

Za to ne smatra sebe i Upravu odgovornom, već trenera Spahiju. Uvjeren je kako bi, da je Spahija pobijedio u dvije domaće utakmice koje su se izgubile (Radnički i Igokea) i plasmana u drugi krug Eurocupa, klub utržio najmanje pet milijuna kuna više od sponzora.

Zato izbor Nevena Spahije za trenera smatra svojom greškom.

'Očito nije uspostavljena kemija u momčadi i čini se da sa Spahijom nismo pogodili', rekao je Lovrić.

U emisiji Veto otkriveno je kako je samo prošle godine Cibona iz gradskog proračuna dobila 12,8 milijuna kuna, a ove je godine taj iznos u prvih devet mjeseci iznosio 6,8 milijuna kuna.

Također, voditelj je otkrio kako se početkom godine u Ciboni očekuje i sportska inspekcija.

'Neka slobodno dođu, mi ih se ne bojimo i nemamo zašto bojati. Biti će nam drago', rekao je Lovrić koji mogućnost privatizacije kluba ne odbacuje.

'Ali teško da ima zainteresiranih za ulazak u klub. Makar, zašto to ne bi bio i Emil Tedeschi? Ionako je moje mišljenje da Zagreb nema kapaciteta za dva vrhunska kluba. Samo se trošimo u ovim borbama', odgovorio je Lovrić ne želeći precizirati misli li da je nešto takvo moguće.

Na kraju je najavio odlazak trojice američkih igrača te Darka Planinića, ali i povratak već otpisanog Andrije Žižića

'Uvjeren sam da će se Andrija Žižić vratiti u momčad, uvjeren sam da ćemo se dogovoriti i u tom slučaju bismo imali pokrivenu i centarsku poziciju, jer tu su i Kuridža i Arapović. A tražimo i domaće igrače na pozicijama playmakera i beka', dodao je Lovrić na kraju emisije i najavio kako unatoč rezanju kadra i ambicija klub i dalje želi obraniti naslov prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa.

Nakon toga, bez obzira na financijsko stanje kluba, on planira otići s mjesta predsjednika Cibone.

Sudeći po svemu u Ciboni je pravo rasulo; kako doznajemo nekim zaposlenicima plaće kasne 3-4 mjeseca, novaca u blagajni nema već mjesecima, a zbog nagomilanih dugova imaju zabrane dovođenja novih stranih igrača. Situacija iz koje se nekako mora pronaći izlaz, a vremena je sve manje...

Predsjednik KK Cibona Ivica Lovrić