VELJKO mršić za tportal

Ovo je recept kako Hrvatska može zaustaviti Ruse i moćnog Šveda

08.09.2017 u 11:07

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija u osmini finala Eurobasketa igra u nedjelju (20.30 sati) protiv Rusije, uz dodatak kako pobjednik tog dvoboja u četvrtfinalu ide na boljeg iz susreta Litve i Grčke. Stručnu analizu o ruskoj reprezentaciji iznio je za tportal bivši košarkaš Veljko Mršić

Nakon što je hrvatska košarkaška reprezentacija doznala protivnika u osmini finala krenule su analize. Rusija je na Eurobasket stigla u vrlo snažnom sastavu, u kojem od zvijezda nedostaje jedino bivši NBA bek Sergej Karašev (ozljeda). U momčadi koju vodi legendarni Sergej Bazarevič glavni je igrač 28-godišnji Aleksej Šved, zvijezda ruskog Himkija u koji je stigao iz NBA lige za trogodišnji ugovor vrijedan oko 10 milijuna eura. Šved na Eurobasketu igra sjajno i na prosjeku je od 23 koša i gotovo šest asistencija, a uz njega vrlo važna karika svakako je i 31-godišnji NBA centar Timofej Mozgov (Brooklyn Nets), koji je na prosjeku od 14 koševa i sedam skokova. Od ostalih koji igraju važnu ulogu u ovoj momčadi prepunoj iskusnih igrača, tu su još pouzdani Fridzon iz CSKA, zatim Hvostov iz Lokomotiv Kubana te od visokih igrača još Voroncevič i Kurbanov iz CSKA.

Može li Hrvatska, u kojoj sjajno funkcionira tandem Bojan Bogdanović & Dario Šarić, nadigrati Rusiju koja je u skupini D upisala samo jedan poraz (Latvija). Reprezentacija koja je dobila Srbiju i domaćina Tursku zaslužuje veliki respekt.

'Moramo 40 minuta biti disciplinirani i držati se na parketu svih 40 minuta plana igre, tj. onoga što će izbornik Petrović postaviti. Po mom mišljenju, važno je da u obrambenom dijelu zaustavimo njihovu tranziciju jer su vrlo opasni iz kontranapada. U tzv. postavljenom napadu naša obrana treba pokušavati što više isprovocirati njihovog najboljeg igrača Alekseja Šveda', kazao je Mršić, stručni komentator televizije Sportklub za ovaj Eurobasket, koji je posljednje dvije sezone vodio Cedevitu do ukupno četiri trofeja.

  • +3
Eurobasket, skupina C: Hrvatska - Češka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FIBA

Na pitanje kako bi najbolje bilo čuvati opasnog Šveda i koji hrvatski igrači bi to najbolje mogli obaviti rekao nam je:

'Šved je igrač koji jako puno igra loptom i prva stvar je da mu ne smijemo dozvoliti otvorene šutove. Ukratko, naši igrači moraju ga učiniti nervoznim i moraju mu u svakom trenutku biti jako blizu te se naravno čuvati blokova u tzv. picku visokih igrača Voronceviča i Mozgova, kojima će, ako ne može šutnuti, pokušati dodati loptu za čisti šut. Za neutraliziranje Šveda bi sjajno rješenje bili Tomas i Ramljak, a korektno bi ga mogli čuvati Ukić i Krušlin.'

U Rusiji, sudeći prema najavama, cijelu obrane baziraju na našem NBA tandemu koji čine Bojan Bogdanović & Dario Šarić?

'To je i logično jer su njih dvojica naši daleko najbolji igrači i sigurno će ih Rusi pokušati zaustaviti. Rusija je, ukupno gledajući, jako dobra momčad i naši igrači moraju dati sve od sebe ako žele u četvrtfinale. Mislim da će, sudeći po onome što smo dosad vidjeli, utakmica biti većinu vremena u egalu. Sučelit će se dvije podjednake reprezentacije od kojih svaka ima svoje kvalitete i jako je teško prognozirati pobjednika. Nadam se da će to biti Hrvatska', za kraj je rekao 46-godišnji Mršić.

RASPORED

Osmina finala

Subota: Slovenija - Ukrajina (11.30), Njemačka - Francuska (14.15), Finska - Italija (17.45) i Litva - Grčka (20.30)

Nedjelja: Latvija - Crna Gora (11.30), Srbija - Mađarska (14.15), Španjolska - Turska (17.45) i Hrvatska - Rusija (20.30)