za tportal

Pitali smo Acu Petrovića što zaista misli o usporedbama Luke Dončića i Dražena: Uz dužno poštovanje…

08.09.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Proslavljeni hrvatski trener Aco Petrović gotovo da ne propušta nijednu utakmicu Eurobasketa, što se vidi i po njegovim objavama na društvenim mrežama

Nakon što je Slovenac Luka Dončić praktički sam dobio Njemačku i Francusku mnogi su, neki čak i javno, komentirali da je ovako lako i s osmijehom na licu 'trpao' samo Dražen Petrović.

>> Luka Dončić odigrao utakmicu kakva nije viđena 65 godina, a mnogi su ostali u čudu kada se doznalo tko drži apsolutni rekord!

Podsjetimo, Dončić je Njemačkoj ubacio 36 koševa, a nakon toga Francuskoj rekordnih 47 koševa, čime je izbio na drugo mjesto svih vremena po broju koševa u jednoj utakmici. Nakon te predstave usporedbe s Draženom Petrovićem, kojeg Dončić spominje kao jednog od svojih idola, nisu se mogle izbjeći.

'Da, čuo sam za te komentare, a povod je bio plaženje jezika i lakoća kojom igra. No moram isto tako reći kako je Dražen većinom igrao na bitno drukčiji način nego danas Dončić, dakle kao bek šuter koji je izlazio iz blokova. Ovako kako danas Dončić igra, dakle kao playmaker, i kakvu slobodu ima u igri, Dražen je igrao jedino kod Dude Ivkovića na Eurobasketu 1989. Uz dužno poštovanje prema Sloveniji, Dražen je tada pored sebe imao igrače kao što su Kukoč, Rađa, Divac, Paspalj i drugi i nije mogao 'trpati' kao danas Luka pored suigrača koje ima. Taj EP '89 je ujedno bilo najdominantnije Europsko prvenstvo u povijesti jer je reprezentacija Jugoslavije sve redom pobjeđivala 30-ak razlike, uključujući Grčku s Nikosom Galisom u finalu. Zato je to teško uspoređivati', za tportal je kazao Petrović.

Kratko se dotakao i Dončićeve igre te suđenja…

'Dončiću je teško suditi jer je igrač koji je kontinuirano u kontaktu, a uz ovako lošu garnituru sudaca svaki njegov posjed je kontakt. A ovo što radi na parketu i kako je odigrao protiv Njemačke i Francuske kada je voda došla do grla i kada je uzeo stvar u svoje ruke - sjajno je. Eto, čak i poraz od BiH nije im naštetio, jer Dončić ih je odveo do prvog mjesta u skupini. I to uz ozlijeđenog Tobeyja...', dodao je Petrović.

A na Twitteru je kratko najavio i današnju utakmicu Hrvatske i Ukrajine (14.15 sati):

Naime poznato je da bilo kakva pobjeda Hrvatskoj donosi treće mjesto, a pobjeda od +8 drugo...

'Današnja utakmica će definitivno pokazati gdje se stvarno nalazimo. Jer moramo pobijediti, ali moramo i kalkulirati (pobjeda do osam koševa razlike) kako bismo uzeli treću poziciju i odabrali najbolji mogući scenarij za nastavak prvenstva!' napisao je znakovito Aco.