Slovenac Za povijest

Luka Dončić odigrao utakmicu kakva nije viđena 65 godina, a mnogi su ostali u čudu kada se doznalo tko drži apsolutni rekord!

08.09.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Slovenac Luka Dončić postavio je već mnoge rekorde u europskoj košarci, ali i u NBA ligi. No, o njegovoj predstavi protiv moćne Francuske dugo će se pričati

U važnoj pobjedi Slovenije protiv Francuske 88:82 Luka Dončić ubacio je 47 koševa te je tako oborio rekord legendarnog Grka Nikosa Galisa iz 1983. godine (46 koševa).

Uz to je Dončić postao igrač s najviše koševa na jednoj utakmici na Eurobasketu nakon 65 godina!

Prema službenoj statistici Eurobasketa ispred Dončića ostao je samo malo poznati belgijski košarkaš Eddy Terrace koji je 1957. godine ubacio 63 koša Albaniji. Za njega su čuli rijetki poznavatelji košarke, ali jasno je kako će njegov rekord još dugo biti – nedostižan. Inače, na tom EP 1957. Belgija je završila na 12. mjestu, a 183 cm visoki Terrace je imao prosjek od 24,4 koša po utakmici te je bio najbolji strijelac turnira.

A da se utakmice sa 40 ili više koševa događaju jako rijetko govori i podatak kako je Dončić postao tek četvrti igrač u 21. stoljeću kojem je to uspjelo. Prije njega u povijesne knjige su se upisali njemački košarkaš Dirk Nowitzki sa 43 koša 2001. godine protiv Turske, zatim Pau Gasol sa 40 koševa 2015. godine protiv Francuske (polufinale!) i nedavno Giannis Antetokounmpo koji je ubacio 41 koš protiv Ukrajine.

A koliko je ovaj Eurobasket poseban govori i podatak kako su dva igrača već prebacila 40 koševa na jednoj utakmici (Luka i Giannis), a to se posljednji puta dogodilo kada su na vrhunsku bili Nikos Galis i Doron Jamchy kojima je to uspjelo.