PRIJETI I BOJKOT LIGE

Pitaju li se Koreanci s pravom je li ona - muško?

07.11.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Slučaj južnoafričke atletičarke Caster Semenye, za koju se sumnjalo da je muško, dogodio se i u Južnoj Koreji, točnije tamošnjoj ženskoj nogometnoj ligi

Park Eun-seon (26) je igračica seulskog kluba Amazonesa, visoka 180 centimetara, teška 74 kilograma, te u licu više podsjeća na osobu muškog nego ženskog spola. U prošloj je sezoni, u prvenstvu, u 22 utakmice postigla 19 pogodaka.

Treneri drugih ekipa najavili su bojkot nove sezone, ukoliko se Park ne podvrgne testovima, koji će dokazati da je ona uistinu žensko. S druge pak strane, klub Amazones je najavio žalbu zbog povrede ljudskih prava.

'Tražeći provjeru nečijeg spola je ozbiljna povreda ljudskih prava', rekao je glasnogovornik kluba na konferenciji za novinare.

Park je kao mlađa predstavljala svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu 2003. godine i kupu Azije dvije godine nakon toga. Potonji je kup propustila prije tri godine, jer nije bila psihički spremna. No, pravi je razlog, navodno, bio prigovor Kine, koja je tražila da se dokaže da je Park ženskog spola.

Hoće li se Korejka podvrgnuti testu i dokazati poput Semenye da ju se bez razloga 'kamenuje', tek treba vidjeti... Želite li se uvjeriti sumnjaju li s pravom da je Park Eun-seon muško, pogledajte OVDJE