SKANDAL NA POMOLU?

Pirelli i Mercedes u tajnosti testirali gume, rivali traže kaznu!

26.05.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Veliku nagradu Monaca, šestu utrku sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1, zasjenila je možebitna afera oko tajnog testiranja novih Pirellijevih guma, koje će se koristiti već u idućoj utrci u Kanadi

Naime, nakon VN Španjolske prije dva tjedna, Pirelli je obećao da će za VN Kanade proizvesti nove gume, zbog kojih vozači neće biti primorani često odlaziti u boks. Za vrijeme VN Španjolske piloti momčadi su čak četiri puta odlazili u boks mijenjati gume, zbog čega su sve momčadi bile izrazito kritične prema Pirelliju.

Odmah po završetku utrke svjetski poznata kompanija guma tražila je od vozača Mercedesa, Nice Rosberga i Lewisa Hamiltona, da testira nove gume, što prema pravilima F1 nije dozvoljeno. Naime, nijedna momčad za vrijeme sezone ne bi trebala testirati gume, no kako tvrdi Pirelli to nije točno.

'U potpunosti je regularno da možemo testirati gume do 1000 kilometara s bilo kojom momčadi. U Svjetskom prvenstvu relija je ista stvar. Već smo to radili i prije,' rekao je Pirellijev direktor Paul Hembery.

'Prišao nam je Pirelli i tražio da testiramo nove gume, jer njihov bolid, kako su rekli, nije bio dovoljno reprezentativan. U Pirellijevom ugovoru s FIA-om (Međunarodna automobilistička organizacija) stoji da mogu tražiti bilo koju momčad da testira gume tijekom sezone,' rekao je šef Mercedesa Ross Brawn.

Zanimljivo, na VN Španjolske prije dva tjedna Hamilton je s drugog mjesta na gridu završio na 12., a ponajviše se žalio na kvalitetu guma. Ovoga su vikenda oba vozača Mercedesa završila kvalifikacije na prva dva mjesta, što je podiglo dosta prašine oko tog tajnog testiranja, o kojem su ostale momčadi saznale tek kasnije.

Pirelli je možebitnu prednost Rosberga i Hamiltona zbog testiranja guma bez razmišljanja odbacio, no Red Bull i Ferrari FIA-i su odmah uložili žalbu.