I MESSI JE SAMO ČOVJEK

Pet stvari koje smo naučili ovog tjedna u Ligi prvaka

21.02.2013 u 12:22

Bionic
Reading

Imena nisu obećavala previše, činilo se da je razlika u kvaliteti između klubova prevelika, no Liga prvaka još jednom je pokazala zašto je najbolje klupsko natjecanje na planetu

Bayern je izgledao i bolje nego smo očekivali, Arsenal još jednom razočarao, u Malagi ni sami ne znaju kako su primili samo jedan gol, Galati nisu bila dovoljna ni silna pojačanja a ovaj tjedan senzacijom je zaokružio Milan. Kao i svakog tjedna, pokušali smo izvući pet najvažnijih zaključaka…

UEFA video kutak

Sve video sažetke i golove Lige prvaka pogledajte OVDJE.

1. I Messi može imati loš dan
Koliko god da se Colonia svojom ponavljalicom trudila uvjeriti nas u suprotno, svijet mrzi pobjednike. Isprva je Leo Messi bio svetinja, ikona, no kada je njegov talent urodio plodom i kada je Barcelona prije svega zahvaljujući njegovim golovima postala dosadno dobra, odjednom je postao omražen. Nije da mu se ljudi i dalje ne dive - daleko od toga - ali danas mu se svaka greška računa trostruko, priču o 'reprezentativnom neuspjehu' razglabaju svi mogući stručnjaci, a dani poput jučerašnjeg u kojem je odigrao loše čekaju se s osmijehom. Twitter je u srijedu brujao od loših viceva o Messiju i njegovom lošem izdanju u Milanu, no činjenica je da i najveći imaju pravo na loš dan, pogotovo kada čitava momčad igra skoro katastrofalno. Messi je samo čovjek, njegov pad će doći, loših dana će itekako biti, a činjenica da se neki vesele tome neće umanjiti onu da je on i dalje najbolji nogometaš na planetu.

Milan - Barcelona 2:0

2. Bayern ima najbolji vezni red na svijetu
U redu, možda je ovakav zaključak preslobodan, možda je na njega utjecalo izdanje Barce u Milanu, no ono što je Bayern još jednom pokazao na Emiratesu djelovalo je impresivno. Naravno, nije stvar u samo jednoj utakmici, Bavarci tako izgledaju čitavu ovu sezonu, no ovo je bila prilika da još jednom na velikoj sceni potvrde o kakvoj se momčadi radi. Dovoljno je reći da u ovom veznom redu nije bilo mjesta za Robbena, te da je najlošiji igrač Ribery. Dva zadnja vezna koja imaju u Schweinsteigeru i Javi Martinezu danas nema nitko, imaju vrhunsku transformaciju i odličan pregled igre, a zajedno s Kroosom čine svojevrsni zid ispred zadnjeg reda, koji je glavni razlog zašto je Arsenalov (slučajni) gol bio jedini koji su primili u 2013. Izuzetno pokretljivi Kroos i Muller daju im drugu dimenziju u igri prema naprijed i s ovakvom vezom Bayern se svrstava u legitimne konkurente za osvajanje titule. Kada njihova kuglica bude izvučena, apsolutno svi će se moliti da zaobiđu Bavarce.

tportal.hr
Do sada je u europskom nogometu vladalo uvjerenje da su za pobjedu nad Barcom potrebne jedna do dvije stvari - atentat na Messija ili angažiranje Čudomixa kao klupskog liječnika, a Obelixa kao stopera
3. Recept za Barcu - potvrđen
Do sada je u europskom nogometu vladalo uvjerenje da su za pobjedu nad Barcom potrebne jedna do dvije stvari - atentat na Messija ili angažiranje Čudomixa kao klupskog liječnika, a Obelixa kao stopera. Međutim, pokazalo se da i bez galskog čarobnog recepta postoji način da se zaustavi Barcelona. Jednostavno je, uradite ono što su prije Milana uradili i Celtic, Chelsea ili Inter, ne marite za estetiku i isprazne priče o ljepoti nogometa, nego se zatvorite s deset igrača u šesnaestercu, umrtvite igru i onda iskoristite prostor koji se otvori. Barca je u Milano došla uspavana činjenicom da u je prvenstvo u Španjolskoj gotovo, da im tamo malo tko i pruža otpor, da je Milan u krizi, i Talijani su to znali iskoristiti. Da se razumijemo, tiki-taka nije gotova i Barcelona je gotovo sigurno i dalje najbolja ekipa na svijetu, ali nakon godina analiziranja i isprobavanja, ekipe koje imaju čvrstinu i kvalitetu te koje su dovoljno motivirane (za razliku od onih u Primeri) sada itekako imaju šansu da ih neutraliziraju i pobijede.

4. Bayernov čavao posljednji u lijesu Arsenalovog sustava
Socijalistički kapitalizam je ipak samo oksimoron, barem kada je u pitanju nogomet. Pokušavao je Wenger stvoriti sustav u kojem svi zarađuju isto, u kojem ne troši na skupocjene zvijezde, ali i dalje ostvaruje rezultate koji su dovoljno dobri da ekonomski održavaju klub na nogama. No, nakon osam godina bez trofeja, svima je dosta te priče. Utakmica protiv Bayerna bila je samo posljednji čavao u lijesu ovog sustava - Arsenal je izgledao bezidejno, beskrvno i jednostavno nedovoljno dobro za ovu nogometnu razinu. Vremena su se promijenila, Arsenalu treba rekonstrukcija, ali ne isključivo kadrovska, nego potpuna, od vrha do dna. Klub se mora, ma kako to teško palo nogometnim romanticima, uključiti u moderne tokove u Engleskoj, u suprotnom izgubit će i drvenu medalju i mjesto u Ligi prvaka. I ono najvažnije - novac.

Arsenal - Bayern 1:3

5. Iznenađenja su i dalje moguća!
I kada god pomislimo da je stigao kraj nogometnoj romantici, da para vrti gdje burgija neće i da iznenađenja više nisu moguća, dogodi se noć poput jučerašnje. Milan je pred Barcu izašao kao bokser bez jedne ruke - i pobijedio. Još gore je bilo Schalkeu, koji su doslovno ismijavali prije puta u Istanbul, na megdan Snijederom i Drogbom pojačanom Galatasarayu. No, u nogometu su stvari rijetko crne i bijele, i iznenađenja su očigledno i dalje moguća. Doduše, konačni pobjednik još nije poznat, ova Barca svakako da ima snage za preokret protiv Milana, kao i Galata za trijumf u Gelsenkirchenu, no lijepo je odličnu nogometnu noć zaključiti činjenicom da stvari nisu uvijek onakve kakve se očekuju.

Liga prvaka - sažetak (20.02.'13)