KONAČNI SUD

Pet odgovora koje Mali mora dati Kovaču!

31.05.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Prijateljska utakmica protiv Malija posljednji je natjecateljski ispit prije nego li će Niko Kovač morati odlučiti o konačnom popisu od 23 igrača, koliko će voditi u Brazil

Da bi što lakše došao do tih odgovora, te kako bi utakmica bila što je moguće više svrsishodna, Kovač mora iskušati ovih pet varijanti kako bi barem djelomično vidio na što može, a što ne može računati. Ovo je pet pitanja, na koja bi morao dobiti barem djelomičan odgovor:

1. Pitanje lijevog beka

Ne mora ova utakmica dati Kovaču konačno rješenje, ali mora dati barem neke naznake. Ako izbornik vjeruje da je Bubnjić moguće rješenje, ovo je pravo vrijeme da ga se isproba, iako je utakmica mlade selekcije protiv Ukrajice pokazala da je u toj ulozi napadački jako sterilan. Varijanta s Pranjićem već je isprobana protiv Švicarske, pa ne bi bilo loše sada vidjeti kako bi se na toj poziciji snašli Ćorluka, Vrsaljko ili Lovren. Netko nakon ovog susreta mora isplivati kao favorit, kao igrač na kojeg će se računati.

2. Pitanje zadnjeg veznog

Močinić, Pašalić i Brozović tri su od pet igrača naše lige koji su našli svoje mjesto među tridesetoricom, među kojima se mora tražiti rješenje, pogotovo nakon ozljede Milana Badelja. Sva trojica vjerojatno kandidiraju za isto mjesto, a tu je još i Ognjen Vukojević. Puno igrača za zapravo jedno mjesto, pa je sasvim izvjesno da će dobar dio njih i otpasti. Ipak, pošto gotovo sigurno na terenu neće biti Luke Modrića, ovo je prava prilika da se barem dio njih, pa i u isto vrijeme, nađe na terenu.

3. Ima li mogućnosti igre s krilima i Jelavićem

U prvom poluvremenu protiv Švicarske, najmanje primjetan igrač hrvatske reprezentacije bio je Nikica Jelavić, koji je bio tek kolatelarna žrtva tadašnjeg stila igre. Da bi on bio koristan Hrvatskoj, potrebno je razraditi taktičku varijantu s dva jaka bočna igrača, vjerojatno Vrsaljko i Pranjić, koji bi konstanto loptama hranili ovog visokog napadača. Utakmica protiv Malija možda je dobra prilika da se iskuša neki sistem 4-4-2 ili 4-4-1-1, a u potonjem bi slučaju to bila i idealna pozicija za Sammira, kako bi se vidjelo što on može.

4. Pitanje napada bez Mandžukića

Sasvim je jasno da će Hrvatska protiv Brazila igrati bez svog najboljeg napadača, pa bi protiv Malija barem jedno poluvrijeme Mandžo trebao biti out. Napad s Olićem i Eduardom čini se zasad kao najbolja opcija, ali nije loše niti iskušati gore spomenutu varijantu s Jelavićem. Zanimljiva se čini i moguća 4-5-1 varijanta, s Kovačićem, Sammirom i Eduardom prema naprijed, u kojoj bi se vjerojatno sve karte bacile na tehničke aspekte igre i posjed lopte, nešto što bi protiv Brazila moglo biti korisno.

5. Pitanje taktičke raznolikosti i prilagodljivosti

Cijela inicijalna ideje prijateljska utakmice protiv Malija bila je odigrati utakmicu protiv afričke momčadi, koja stilom igre podsjeća na Kamerun. Kako ova Hrvatska generacija još nikad nije igrala protiv takve reprezentacije, bit će zanimljivo vidjeti kako će naši igrači odgovoriti na pomalo taktički divlji, ali fizički vrlo istaknuti način kako obično stoje afričke momčadi. Posjed lopte trebao bi biti metoda borbe protiv takvih reprezentacija, pa ostaje vidjeti postoje li i neka druga, moguća rješenja...