ZA EUROPSKI TRON

Pet najvećih aduta Manchestera i Barcelone

28.05.2011 u 07:30

Bionic
Reading

Iz perspektive Manchester Uniteda, finale na Wembleyju ima nekoliko preduvjeta koji povećavaju njihove šanse za pobjedu: igra se samo jedna utakmica, igra se u Engleskoj, Barcelona stagnira u posljednje vrijeme, a Manchester je zadnjih nekoliko mjeseci značajno podigao formu. Ipak, hoće li to biti dovoljno da pobijede jednu od najboljih ekipa svih vremena?

PET ADUTA MANCHESTER UNITEDA

Mora se reći, a to prepoznaju i kladionice – Barcelona je i dalje favorit. Osim što će ključni igrači Uniteda morati pružiti partije na nivou one iz Gelsenkirchena, neki će od Barceloninih dragulja morati podbaciti. Jer ako svi igrači pruže svoj maksimum, Barca je sigurni pobjednik. Manchester će morati nametnuti svoj stil igre kako bi do izražaja, barem djelomično, došle njegove kvalitete.

Fizička snaga i agresivnost
Nadigravati se s Barcelonom nema nikakvog smisla i to sir Alex vrlo dobro zna. Način na koji Manchester može preuzeti djelomičnu kontrolu na terenu je visokim presingom i presijecanjem ključnih dodavanja protivnika. Općenito govoreći, momci iz Manchestera fizički su nadmoćniji i morat će nastojati fizičku dimenziju igre učiniti bitnim faktorom utakmice. Oni moraju tražiti duel, kontakt i ne previše komplicirati s loptom. Na račun te agresivnosti moraju spustiti Barcin posjed barem ispod 65 posto, inače su bez šanse.

Mentalna snaga
Teško je naći sezonu unazad deset godina kada se Manchester toliko mučio i loše igrao. Ipak, na račun loših igara drugih ekipa u engleskom prvenstvu i vrlo povoljnog ždrijeba u Ligi prvaka, na pragu su najuspješnije sezone nakon 1999. Ipak, ekipa zaslužuje svaku pohvalu pošto su uvijek iskoristili prilike koje su im pružali drugi. Najjasniji je primjer 31. kolo kada su gubili 2:0 od West Hama i izgledalo je kako će Arsenal preuzeti prvo mjesto. Ipak, na račun vjere u pobjedu i mentalne snage Manchester je preokrenuo tu utakmicu i krenuo prema naslovu.

Vanjski faktori – publika i suci
Kako se finale igra na Wembleyju, za očekivati je da će veći dio publike biti naklonjen klubu iz Engleske. Ako uspiju svojom borbenošću i zalaganjem dobiti publiku i aktivno je uključiti u susret, mogla bi to biti bitna karika. Osim što će navijači vršiti pritisak na suce, taj im je posao već vrlo uspješno obavio Jose Mourinho. Svojim je protestima i prozivanjem sudačke organizacije utoliko olakšao posao za United, jer će mađarskom sucu u tim uvjetima biti iznimno teško pokazati na jedanaesterac za Barcu ili isključiti Unitedova igrača.

Igra glavom – prekidi i visoke lopte

Vidić, Ferdinand, Evra, Carrick, Rooney, Berbatov – svi su oni dobri ili odlični igrači glavom, opasni po svaku obranu. Barcelona nema ni približno takav broj kvalitetnih igrača u zračnim duelima te su općenito vrlo niska ekipa. Stoga, jedna od Manchesterovih strategija definitivno mora biti direktna igra dugim loptama te traženje prekida. Kako imaju iznimno brze krilne igrače, kojima će se priključiuvati i Rooney, za Barcelonu će biti iznimno riskantno zaustavljati ih prekršajima u zoni mogućeg šuta ili kvalitetnog centaršuta.

Wayne Rooney
Manchester ima sjajne pojedince, ali među njima se ipak individualnom kvalitetom ističe Wayne Rooney. Nakon što je riješio privatne probleme koji su ga proganjali početkom sezone, Rooney ponovo igra onako kako od njega to navijači Uniteda očekuju. Kada se lomilo engleskom prvenstvo, Rooney je od 21. do 31. kola – zaključno s ključnom utakmicom protiv West Hama, postigao osam golova i četiri asistencije. Osim toga, i u Ligi prvaka je autor ključnih golova – na Stamford Bridgeu protiv Chelseaja i u Gelsenkirchenu protiv Schalkea.

PET ADUTA BARCELONE

Ako momčad Barcelona odigra na pravi način i nametne svoj stil igre, nema ekipe na svijetu koja se može mjeriti s njom. U posljednje su tri sezone pokleknuli samo pred Interom, u tijesnim utakmicama gdje je mnogo toga otišlo na mlin Mourinha i ekipe. To dovoljno govori o njihovoj dominaciji i kvaliteti.

Kombinatorika i posjed lopte
U povijesti nogometne igre nije postojala ekipa koja je tolikom lakoćom i tako uspješno držala loptu u vlastitim nogama. Ta im kvaliteta omogućuje dvije velike prednosti nad suparnicima: prvu – na taj način mogu rastegnuti protivničku obranu i čekati da se u njoj otvori rupa; te drugu – zbog toga što lopta 'trči' igrači na moraju, pa štede snagu koju koriste u obrambenom dijelu igre stavljajući protivnika pod visoki presing na njegovom dijelu terena. Kao što je ranije spomenuto, ovu bi utakmicu lako mogao odlučiti postotak posjeda lopte.

Ubacivanje bekova i preklapanje pozicija
Trenutačno u čitavom nogometnom svijetu ne postoji obrambeni bočni igrač koji se aktivnije i bolje pridodaje napadu od Danija Alvesa. Preklapanje s krilnim igračima, naročito na desnom boku, taktika je koju će Barcelona pokušati primjenjivati što je moguće češće. Ferguson će morati žrtvovati jednog krilnog igrača (vjerojatno Valenciju), kako mu trojac Messi-Villa-Alves ne bi napravio potpunu pomutnju na toj strani. Međutim, Barca je opasna i s lijevog boka i kroz sredinu, pa će obrana Uniteda morati istovremeno paziti na nekoliko varijanti.

Individualna kvaliteta

Kada vam prvu jedanaestoricu čine igrači koji su bili kostur španjolske reprezentacije koja je osvojila prethodno Europsko i Svjetsko prvenstvo, uz dodatnu pomoć Messija, Alvesa, Abidala i ostatka družine, onda je jasno da nijedna ekipa ne može takav sastav nadmašiti individualnom kvalitetom. Često je upravo individualna kvaliteta faktor koji rješava finalne utakmice, jer postoji izniman pritisak na ekipama koje su maksimalno opterećene imperativom rezultata i nizom taktičkih zadataka.

Samopouzdanje – renome i navika pobjeđivanja
Osim osvajanja Europskog i Svjetskog prvenstva, igrači Barcelone osvojili su posljednja tri prvenstva Španjolske, Ligu prvaka i nekoliko manjih titula poput nacionalnog kupa ili Superkupa. Time su stekli ono što se sportskim rječnikom zove navika pobjeđivanja, koja naročito pomaže u odlučujućim utakmicama. Na račun tog iskustva i samopouzdanja smanjuje se šansa da neki igrač neočekivano loše odigra ili da podlegne zbog prevelikih očekivanja i važnosti utakmice. Što je utakmica važnija, takvi igrači nastupaju toliko bolje.

Lionel Messi
Od svih nogometaša današnjice, jedino se Lionel Messi ima pravo smatrati klasom za sebe. Za sezonu do dvije, njegovo bi se ime moglo početi spominjati u istoj rečenici s Maradonom i Peleom, kao legitimnim pretendentom na titulu najboljeg nogometaša u povijesti nogometa. Protiv njega ne postoji efikasna obrana, a ako ga protivnički trener odluči striktno pokrivati s jednim ili nekoliko igrača, ostatak momčadi Barcelone dovoljno je kvalitetan da lako iskoristi prazan prostor koji nastaje kada Messi odvuče obranu.