CAREVIĆ ZA TPORTAL

'Pet godina spavali smo u istoj sobi, a siguran sam da će Darijo Srna doći u Hajduk'

07.11.2022 u 08:03

Bionic
Reading

U nedjelju je u Zagrebu održana svečana promocija autobiografije Darija Srne, legendarnog kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, i igrača koji je nakon Hajdukova, 15 godina nosio dres ukrajinskog Šahtara te jednu sezonu Cagliarija

Bila je to prigoda da se na jednom mjestu oku velika imena hrvatskog nogometa. Bio je tu Zvonimir Boban, Mario Carević, Mario Stanić, Boris Živković, Zlatko Dalić, Vedran Ćorluka, Stjepan Tomas, Miroslav Ćiro Blažević, Dario Šimić, kum Dario Zahora, Ognjen Vukojević, Sergej Jakirović, Ivan Gudelj, Martin Novoselac, predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

>> Emotivni Darijo Srna rasplakao se na predstavljanju autobiografije: Nemam se čega sramiti, ako želiš tako nešto, moraš se razgoliti i otvoriti do kraja...

A bili su i drugi Srnini dragi gosti, Damjan Rudež, Dubravko Šimenc, ali i Nina Badrić, Tarik i Lejla Filipović... No, i oni najvažniji, to jest obitelj, supruga, majka, brat...

'Sjećam se kad sam došao u reprezentaciju, kako me uzeo pod svoje i prigrlio', otkrio je Luka Modrić u video poruci.

Inače, jedan od sudionika promocije bio je i Mario Stanić, također bivši reprezentativac, ali ipak 'nešto' stariji, koji je imao i zaštitničku, to jest 'savjetodavnu' funkciju u Srninom životu.

'Naše je druženje postalo intenzivnije kad je došao u reprezentaciju 2001. i donio je veselu energiju, pozitivu. Tada je postojala hijerarhija u reprezentaciji, teško je bilo ući u društvo sa starijim igračima, morao si to zaslužiti. I on je unio dozu veselog duha. Naša je generacija bila dotrajala, zakiseljena, a on je bio svjež povjetarac, otvoren i razigran i potentan kao igrač. Pomogao je i meni jer kad sam vidio njegovu kvalitetu, shvatio sam da je moje vrijeme prošlo. A veže nas i 1. svibnja, kad su rođeni i Darijo i moj otac, pa Metković, skupa smo neke stvari prošli kroz karijeru i život, sve je išlo spontano. Knjiga je ostavila snažan dojam na mene, a nisam očekivao da je spreman i hrabar izaći sa svim. Nije još ni svjestan svoje hrabrosti i odlučnosti. Može biti poučna knjiga jer život mu je pun uspona i padova, svega što i inače život servira'.

Srna je otkrio još jedan detalj:

'Poslao sam kumu Dariju Zahori knjigu i on me nazvao idući dan i rekao 'Kume, stvarno ćeš to napisati?' Jer unutra je i priča kako smo u mladoj reprezentaciji, kad je Martin Novoselac bio izbornik, iz kampa u Tuhelju pobjegli u disko'.

Dakle, nije 'bijeg' u provod pod Slavenom Bilićem, uoči utakmice protiv Rusije, kada je zajedno s Ivicom Olićem i Boškom Balabanom došao na 'tapetu', bio jedini. No, sve je to bio dio odrastanja.

  • +75
Promocija biografije Darija Srne Izvor: Cropix / Autor: BILJANA BLIVAJS

Inače, prije odlaska u Šahtar 2003. godine, Srna je nosio dres Hajduka, a iz tog ga vremena veže veliko prijateljstvo s mjesec dana starijim Marijom Carevićem.

'Jako se dobro poznajemo, spavali smo pet godina kod jedne obitelji u Splitu.Hajduk je to tada tako prakticirao, plaćao je jednom obitelji koja je bila u mirovini, a tako su i odgajali djecu, koja su bila maloljetna, a koja su došla živjeti u Split. Ja sam došao iz Makarske, a Darijo iz Metkovića. Došli smo već s 13 godina, zajedno smo odrastali, puno je tu dogodovština. I zato mi je drago što je napravio vrhunsku karijeru, izrastao u top osobu, Uvijek je imao srce. Naravno, kroz život imaš puno oscilacija, uspona i padova, ali našao je pravi put. Jako mi je drago, i zato jedva čekam pročitati knjigu', rekao je Carević za tportal, pa objasnio kada su im se putovi razišli.

'On je 2003. godine otišao u Šahtar, ja u Saudijsku Arabiju kod pokojnog Tomislava Ivića. Ja sam kasnije otišao i u Stuttgart, ali on se zadržao godinama u Šahtaru. U tim trenucima razišao nam se i profesionalni i prijateljski put. Naravno, u kontaktu smo cijeli taj period, ali jednostavno nismo bili u mogućnosti se družiti. Osim pod reprezentativnim pauzama. Naravno, ima i iz tog vremena anegdota, ali koje nisu za javnost (ha, ha)'.

Šteta što kroz reprezentaciju niste mogli nastaviti svoje druženje?

'A, da. Posebno meni (ha, ha). Darijo je bio stalni njezin član, a ja sam samo jednom odjenuo dres. Iako sam bio pozivna dosta puta. Ali nažalost, takav je život. Iako ne žalim za ničim, nekad ti se treba puno stvari poklopiti da sve bude kako treba. No, činjenica je da nisam uspio oplemeniti sav talenat kojeg sam imao'.

Darijo je spomenuo nekoliko puta da ne bi imao ništa povratka u Hajduk? Možda se nađete zajedno u splitskom klub?

'Nas je Hajduk odgojio, imamo puno poštovanja i volimo taj klub. On se dvoumio do prije par godina što će biti, trener, direktor... Uvijek je govorio da bi želio biti na nekoj funkciji u reprezentaciji ili Hajduku. I zato sam uvjeren da će se vratiti. Ali sve što planiraš, barem meni, ode u nekom desetom smjeru. Zato mislim da i nije dobro planirati dugoročno, jer ne znaš što ti nosi život. Evo, on je sada u Šahtaru, na super funkciji. A vidimo što se događa u Ukrajini. Istina, nadamo se da će se sve to vrlo brzo zaustaviti. A zajedno u Hajduku? S njim bi išao na kraj svijeta', zaključio je Carević.