ZA ANTOLOGIJU

Ovogodišnji Super Bowl pisat će povijest; evo na koji način!

31.01.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Svake godine finale NFL lige donese spektakl, od onoga što gledamo na terenu, do onoga što se može vidjeti izvan njega. Ali ove sezone i jedna i druga momčad, točnije njihovi igrači i treneri imat će priliku pobjedom ući u povijesne knjige

Zato smo izdvojili po čemu bi igrači, trener ili franšiza u povijesti ostali zapamćeni ako bi uspjeli pobijediti u ovogodišnjem, 48. Izdanju Super Bowla:

* Peyton Manning, quarterback Broncosa, ima priliku postati prvi startni QB koji bi pobijedio u Super Bowlu s dvije različite momčadi. Prvi mu je put to uspjelo s Coltsima 2006., a sada može isto ponoviti i s Broncosima. S obzirom na to da ga ove sezone vrlo vjerojatno očekuje i peta MVP nagrada (najviše u povijesti), s ovim bi trijumfom gotovo sigurno bio smatran kao najveći svih vremena.

* Joh Fox, trener Broncosa, tek je šesti trener u povijesti kojem je uspjelo doći do Super Bowla kao glavnom treneru dvije različite ekipe. Dosad je to pošlo za rukom Donu Shuli, Danu Reevesu, Billu Parcellsu, Dicku Vermeilu i Mikeu Holmgrenu. Još nijedan trener nije uspio pobijediti u Super Bowlu s dvije različite ekipe, a neće to uspjeti ni Fox, jer je u prvom navratu vodeći Pantherse, prije točno 10 godina, poražen od Patriotsa.

* Denver Broncosi nastupaju u sedmom Super Bowlu, čime se na trećem mjestu vječne liste izjednačuju s Patriotsima. Dosad su samo Cowboysi i Steelersi igrali za jedan više, ukupno osam. U slučaju poraza, postat će prva franšiza s pet poraza u utakmici Super Bowla. Treba napomenuti kako su dosad bili poraženi u prva četiri navrata, da bi nakon toga ostvarili dvije pobjede zaredom, u sezoni 1997. i 1998., kada su i zadnji put nastupili.

* Russel Wilson, quarterback Seattlea, ima priliku postati tek treći QB u povijesti lige koji bi, u slučaju pobjede, podigao trofej Vincea Lombardija kao profesionalac u svojoj tek drugoj sezoni. Dosad je to pošlo za rukom tek Benu Roethlisbergeru i Tomu Bradyju. U svoje prve dvije regularne sezone, Wilson je već postavio novi rekord pobjeda za startnog rookie QB-a, s omjerom 24:8.

* Pete Carroll, trener Seahawksa, ima priliku postati tek treći trener u povijesti sporta koji bi u slučaju pobjede spojio najveći trofej sveučilišnog sporta (National Championship) s pobjedom u Super Bowlu te prvi koji bi to uspio, a da nije vodio Dallas Cowboyse. Dosad je to uspjelo Jimmyju Johnsonu i Barryju Switzeru, a Carroll je prije dolaska u NFL osvojio sveučilišno prvenstvo kao trener USC-a.

* Seattle Seahawksi bi u slučaju pobjede došli do prvog trijumfa u Super Bowlu. Dosad su nastupili jednom, u sezoni 2005., kada su poraženi protiv Pittsburgha 21:10, a mnogi i danas drže da je suđenje presudilo taj dvoboj. To bi ujedno bio i prvi veliki trofej za njihova vlasnika, Paula Allena, najbogatijeg među vlasnicima NFL franšiza, koji je ujedno i vlasnik Portland Trail Blazersa, s kojima je također i dalje bez NBA prstena.