SP U KATARU

Ovo su tri razloga zašto će Hrvatska pobijediti Poljsku!

28.01.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Iako ništa u sportu nije sigurno, ako je vjerovati kladionicama, koje obično dobro procjenjuju šanse kod sportskih nadmetanja, Hrvatska je veliki favorit, a šanse za njezinu pobjedu variraju od 75 do 80 posto, ovisno o ponudi. Tri su razloga zašto bi naša reprezentacija trebala ponovo izbaciti 'stare mušterije'

I doista, naša je reprezentacija u prošlosti obično pobjeđivala Poljake (pet od šest na velikim natjecanjima), a ponovit će to i na ovom prvenstvu. Osim što su nam igrači puno odmorniji, ioanko 'mismatch' Poljacima. Tri su glavna razloga zašto je Hrvatska veliki favorit...

Svježiji i odmoreniji igrači
Što turnir ide dalje, fizička će pripremljenost postajati važnija, kao i mogućnost prethodnog odmaranja ključnih igrača. S obzirom na nešto lakši ždrijeb u prvoj skupini, Hrvatska je imala beneficiju da je reprezentacija koja je, uz Španjolsku, najravnomjernije raspodijelila minutažu među svojim kadrom. Poljaci nisu imali takvu mogućnost, pošto su u skupinama odigrali čak četiri teške utakmice, redom protiv Njemačke, Rusije, Argentine i Danske, od kojih su dvije izgubili, a dvije pobijedili jednim pogotkom prednosti.

Treba priznati da su naši protivnici iznenadili kada su u osmini finala pobijedili Šveđane, ali sada ostaje činjenica da su u dosadašnjem dijelu turnira odigrali pet teških utakmica, dok ih je naša reprezentacija odigrala tri. Najbolji dokaz tome je da Poljaci imaju čak tri igrača koja su na terenu provela kumulativno više od četiri sata, dok naša reprezentacija nema niti jednog. Osim toga, tijekom turnira se ozlijedio i Krzysztof Lijewski, pa će i to biti ozbiljan problem za poljsku reprezentaciju, koja je doslovce spala na pola tuceta sposobnih igrača.


Predvidljivost Poljaka
Od svih momčadi u četvrtfinalu, Poljaci su dosad postigli uvjerljivo najmanje golova. Dok su sve ostale momčadi postigle između 170 i 190 pogodaka, Poljaci su protivničku mrežu parali tek u 159 navrata. Osim što su po tom pitanju najlošiji, njihova raznovrsnot, tj. nedostatak iste nešto je što mora zabrinuti njihovog izbornika. Čak 30 posto golova daju s crte (najviše od svih u četvrtfinalu), dok uz Katar imaju daleko najmanje golova preko krila ili prodorom. Dakle, igra na pivota ili dalekometni udarci su ono što njihov napad nudi.

Poljaci vole duge napade i kontakt, korpulentni su, ne i pretjerano pokretljivi. Najvažnije su uzdanice braća Jurecki (vanjski i pivot), a ako se zaustavi protok lopte prema crti većinu će napada okončati polurezonskim udarcem. Iako je hrvatska obrana dosad imala problema kod zaustavljanja pivota, pokretljivih 5-1, koje smo vidjeli protiv Brazila, trebalo bi Poljacima stvoriti nepremostive probleme, s obzirom da je njihov protok lopte poprilično spor, a igrači ne mogu na kombinatoriku puno toga napraviti.

Hrvatska može nametnuti prejaki ritam
Kako naši protivnici nisu najpokretljivija momčad ovog prvenstva, napadački recept sličan onom protiv Makedonije morao bi protivnicima zadati nerješive problema. Poljaci vole 'šest na šest' igru i puno kontakta i to su elementi koje bismo svakako trebali izbjegavati. Trčanje u leđa, brzi centar te igra s minimalnim individualnim rješenjima nameće se kao rješenje za poljsku obranu.

Danci su potpuno kontrolirali utakmicu protiv Poljaka, mogli pobijediti i velikom razlikom, a sve što su napravili bilo ja upravo to – nametnuli su ritam koji Poljaci nisu mogli pratiti, uz puno brzih akcija te uz munjevitu tranziciju, Kako smo protiv Makedonije vidjeli da Hrvatska barata takvim stilom igre, koji joj čak i odgovara, po svemu što su dosad pokazali – Poljaci za to ne bi smjeli imati rješenja. Osim ako, naravno, naša reprezentacija ne uđe u seriju tehničkih pogrešaka te se ne unese nesigurnost. To je zapravo i jedina prilika za naše protivnike…