U DONJECKU NOVI IZAZOV

Ovo su novi rekordi Medveščaka; ušao je u povijest KHL-a!

Bionic
Reading

Posjet zagrebačkog Medveščaka Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, zlatnim će slovima ostati upisan u povijesti KHL lige. Naime gostujućom pobjedom protiv Dinama 3:2 'medvjedi' su upisali sedmo slavlje u nizu, što dosad nije uspjelo nijednom debitantu

Čudesna serija pobjeda Medveščaka, u kojoj je naredao snažne momčadi kao što su SKA, Jugra, Baris i drugi, nastavila se i u gostima. Medveščak je tako oborio rekord latvijskog Dinama iz Rige koji je kao debitant u sezoni 2008/09. ostvario šest pobjeda u nizu.

Inače, rekord KHL-a s najviše pobjeda u nizu, njih čak 18, iz sezone 2010/11. drži Avangard iz Omska.

No kada je Medveščak u pitanju, na koji su mnogi uoči početka sezone gledali kao na momčad koja je zalutala među velike, treba reći da je ovo bila povijesna pobjeda Medveščaka u gostima u KHL-u, nakon koje je zagrebačka momčad izbila na četvrto mjesto Zapadne konferencije te ukupno senzacionalno sedmo mjesto KHL lige.

Protiv Dinama svoj prvi gol kao 'medvjed' zabio je i Boyd Kane, izašavši pred novinare s crveno-bijelom 'kockastom' kravatom oko vrata. Tradicija se nastavlja, jer po izboru suigrača najbolji igrač utakmice oko vrata dobiva sada već legendarnu kravatu.

'Ovo je bila moja večer! Dobro mi stoji kravata, zar ne?, sa smiješkom je kazao Kane, dodavši:

'Nismo najbolje ušli u utakmicu, a nismo ni od početka igrali našu igru. Dozvolili smo im da na početku diktiraju tempo igre, ali onda smo se oslobodili i sve je išlo puno lakše.'

'Dinamo je stvarno dobro otvorio utakmicu, ušao je u dvoboj s puno energije i rano nas stisnuo. Nisam zadovoljan prvom trećinom utakmice, ali digli smo se u drugoj i trećoj. Nije to bila naša najbolja utakmica, ali dečki su se digli i na kraju ostvarili pobjedu', mirno i staloženo nakon utakmice kazao je trener Mark French.


No istinski junak utakmice definitivno je bio Jonathan Cheechoo, nekada najbolji strijelac NHL lige, koji je u produžetku spretno klizaljkom (suci su procijenili da je sve regularno) zabio pobjednički gol za 3:2. Kakva je Cheechoo zvijezda, mogli smo se uvjeriti nakon utakmice, kada je pola sata bez prestanka dijelio autograme i fotografirao se s navijačima Dinama. Strpljivo i sa smiješkom, u maniri istinske NHL zvijezde, ovaj igrač s indijanskim korijenima (First American) zaista obara s nogu gdje god se pojavi.

'Nismo znali da ste ovako dobra momčad. Stvarno lijepo igrate. Blago vama što imate igrača kao što je Cheechoo. Dinamu nikako ne ide ove godine', kazao nam je Aleksej, jedan od stotinjak navijača Dinama koji su satima čekali ispred dvorane da bi mahnuli svojim idolima.

U petak u ukrajinskom Donjecku Medveščak igra protiv Donbasa (18h), momčadi s kojom je trenutačno poravnat na ljestvici Zapadne konferencije.

Riječ je o momčadi koja je prošle sezone kao debitant ostavila blijed dojam, ali je ove godine odlučila 'podebljati' budžet i dovesti nekoliko sjajnih igrača. To će definitivno biti novo veliko iskušenje za 'medvjede'.

Glavni čovjek Donbasa želi s hokejaškom momčadi napraviti ono što je njegov prijatelj Rinat Ahmetov napravio sa Šahtarom kada je prije 10-ak godina krenuo prema Ligi prvaka. U Donjecku se gradi nova, supermoderna dvorana po uzoru na NHL. Spoj nogometa i košarke u ovom gradu, u koji je zima već polako stigla, vidi se na svakom koraku. Još kada bi hokejaška momčad dobila svog Darija Srnu, to bi bilo – savršeno.

Po onome što smo doznali na ulicama Donjecka, Darijo Srna je živa legenda. Navijači ga obožavaju i kažu da žele da zauvijek ostane u tom klubu. Šteta što Srna neće moći bodriti igrače Medveščaka u Donbas Areni jer je u društvu supruge krenuo za Zagreb kako bi se pridružio reprezentativcima u sklopu priprema za SP 2014.