USPJEŠNA GODINA

Ovi sportaši su nas u 2013. učinili ponosnima

25.12.2013 u 10:09

  • +6

Zlatna Sandra Perković

Izvor: tportal.hr / Autor: Reuters - Christian Hartmann, Sanjin Strukic/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL, nph / Alterphotos

Bionic
Reading

Vrijeme je kada se rade 'računi' što se događalo u godini koja je na izmaku. Iako u 2013. godini nije bilo velikih događaja poput nogometnog svjetskog prvenstva ili Olimpijskih igara, no Hrvatska se mogla pohvaliti izvrsnim postignućima svojih sportaša

Kada se u 'retrovizor' pogleda što su sve napravili hrvatski sportaši u godini koja se bliži kraju možemo biti zadovoljni. Bilo je tu medalja, spašavanja u posljednji trenutak, no i razočaranja. Pa krenimo redom.

Početkom godine Hrvatska je drhtala nad rezultatom Ivice Kostelića koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju što se održavalo u austrijskom Schladmingu. Najbolji hrvatski skijaš svih vremena iz Schladminga se vratio s još jednom medaljom i to srebrnom u superkombinaciji. To je ujedno bila Kosteliću treća medalja sa svjetskih prvenstava. Prvu je osvojio u St. Moritzu 2003. godine (zlato u slalomu) zatim u Garmisch-Partenkirchenu 2011. (bronca u superveleslalomu), te ova posljednja.

Osim skijanja, početak godine je bio u znaku rukometa. Izabranici Slavka Goluže nastupili su na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. 'Kauboji' su u Španjolskoj doputovali kao favoriti za medalju jer su na prošla dva velika natjecanja (EP i OI) osvojili brončane medalje. Rukometaši su opravdali ulogu favorita za medalju jer su osvojili broncu nakon što su u borbi za treće mjesto pobijedili Sloveniju 31:26.


Početkom veljače u Zagrebu je održano osmo izdanje ATP turnira Zagreb Indoors koje je pripalo Marinu Čiliću koji je u finalu pobijedio Austraijanca Jürgena Melzera. To je bio i treći trijumf Čilića u Zagrebu te ukupno deveti ATP turnir u karijeri. Sredinom lipnja Čilić je ušao i u finale Queensa, no samo desetak dana kasnije Marin Čilić je zbog navodne ozljede morao predati dvoboj 2. kola u Wimbledonu Francuzu Kennyju De Schepperu. Kasnije se ispostavilo kako je Čilić odustao od daljnjeg nastupa zbog pozitivnog dopinškog nalaza tijekom sudjelovanja na turniru u Münchenu. Zbog kazne koju mu je izrekao ITF, Čilić nije imao pravo nastupa sve do sredine listopada, pa je u ovoj godini nastupio samo još na turniru u pariškoj dvorani Bercy gdje je prvo svladao Nizozemca Igora Sijslinga, a potom izgubio od Argentinca Juana Martina Del Potra.

Što se tiče teniskih uspjeha u ovoj godini valja još spomenuti odlične uspjehe mlade Donne Vekić te fantastičnu godinu Ivana Dodiga u parovima gdje je čak igrao i završni 'masters' turnir u Londonu. Uz sve to dodajmo kako su Borna Ćorić i Ana Konjuh pobijedili na US Openu u juniorskoj konkurenciji i tako najavili velike stvari.

Cijelu godinu pozorno smo pratili kvalifikacijski ciklus hrvatske nogometne reprezentacije za Svjetsko prvenstvo. Iako je cijela priča krenula vrlo dobro, u 2013. godini Igor Štimac je svojim eksperimentima strahovito zakomplicirao situaciju Hrvatske. Prvo su u ožujku pobijedili Srbiju 2:0 te četiri dana kasnije Wales u Swanseaju. I onda je krenulo sve naopako. Prvo su 'kockasti' u Maksimiru poraženi od Škotske, pa onda bod u Beogradu i novi poraz u Maksimiru ovog puta od Belgije te poraz u Glasgowu od Škotske koji je u konačnici i koštao izborničkog mjesta Igora Štimca.


Hrvatska je prošla u dodatne kvalifikacije zahvaljujući talijanskom veznjaku Aquilaniju koji je u sudačkoj nadoknadi u Kopenhagenu postigao gol i tako mogućnost da drugoplasirana reprezentacija iz te skupine bude uspješnija od Hrvatske sveo na teoriju. Štimac je smijenjen, na njegovo mjesto je zasjeo dotadašnji izbornik U21 vrste Niko Kovač koji je u dodatnim kvalifikacijama preskočio Island i tako odveo 'kockaste' u Brazil.

Hrvatsku je kroz cijelu godinu oduševljavala i Sandra Perković koja je bila neprikosnovena vladarica svoje discipline bacanje diska. Odmah na otvaranju sezone u Dohi je bila uvjerljiva, a treba napomenuti kako je Sandra pobijedila na svim mitinzima na kojima je ove sezone nastupila, osim na jednom i to onom u Zagrebu. Ujedno je Sandra postala i svjetska prvakinja u Moskvi i tako dokazala da u ovom trenutku nema dostojnu suparnicu u bacanju diska.

Druga izvrsna atletska vijest bio je povratak Blanke Vlašić nakon 21 mjeseca odsustva zbog ozljede. Blanka se pobjedom u New York vratila natjecanju. Nažalost, ipak dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis morala je otkazati SP u Moskvi zbog ozlijede.

U svibnju je iz Budimpešte stigla fantastična vijest. Naime, po prvi puta u povijesti hrvatska je ženska karate reprezentacija u borbama u ekipnoj konkurenciji osvojila naslov europskog prvaka. U finalnom susretu Hrvatska i Francuska odigrale su 1-1, ali je zbog bolje bodovne razlike (3-2) Hrvatska osvojila zlatnu medalju. Hrvatska reprezentacija u sastavu Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana-Marija Čelan i Ana Lenard osvojila je jedinu medalju naše vrste na 48. EP u karateu, ali prvi put uopće naslov prvaka Europe u ekipnoj konkurenciji. Na EP u Budimpešti nastupilo je više od 550 natjecatelja iz 45 zemalja.

Sport koji se može podičiti uspjehom u 2013. godini je i vaterpolo. Prvo su vaterpolisti riječkog Primorja osvojili naslov Triglav Jadranske lige, da bi u srpnju 'renovirana' reprezentacija s novim izbornikom Tuckom na SP-u u Barceloni osvojila broncu nakon što su u borbi za treće mjesto svladali Italiju.


Košarkaši su napokon razbudili interes navijača. Na Eurobasketu u Sloveniji izabranici Jasmina Repeše uspjeli su nakon 18 godina ući u polufinale gdje su poraženi od Litve, no bez obzira na to, košarkaši su nakon dugo vremena opet postali 'in'.

To je bio samo kratka kronologija svega što su hrvatski sportaši napravili u 2013., no nije to sve. Hrvatski judaš Tomislav Marijanović osvojio je europsko srebro, sestre Zaninović su u taekwondou su osvojile nove medalje za Hrvatsku. Lucija je osvojila broncu na SP-u održanom u Meksiku, da bi sestra Ana osvojila srebro. U streljaštvu je Snježana Pejčić bila srebrna na Europskom prvenstvu, medalje su osvajali i jedriličari, pa veslači...U svakom slučaju, 2013. godina bila je uspješna za hrvatski sport, a nadamo se da će biti i naredna.