DVA NAJBOLJA

Ovi bi mladići mogli zamijeniti dvoboj Messi-Ronaldo!

15.01.2015 u 12:07

Bionic
Reading

Gledajući sve lige petice ove sezone, pogotovo posljednjih nekoliko mjeseci, u prvom su planu dva mladića koji su gotovo sve do jučer bili anonimni – Felipe Anderson (21) i Nabil Fekir (21). Po svemu sudeći, mogli bi obilježiti europski nogomet slijedećih desetak godina

Nakon izbora Zlatne lopte 2014. godine, ponovo je u prvom planu bio dvoboj Messi-Ronaldo, najbolji igrači današnjice koji su vrlo blizu 30-te godine, pa se traže njihovi potencijalni nasljednici. Kandidata je puno, ali ove godine su u prvi plan izbila dva igrača koji su sve do nedavno bili poprilično anonimni široj javnosti…

Gledajući sve lige petice, dva su se mlada (oba 21-godišnjaci) te još relativno anonimna igrača istaknula ove sezone igrajući za Lyon i Lazio. Riječ je o Nabilu Fekiru, koji još mora odlučiti hoće li igrati za Francusku ili Alžir, te o Felipeu Andersonu, mladom Brazilcu koji je u posljednjih pet utakmice Serie A postao možda i najzanimljivija priča s europskog nogometnog neba.

NABIL FEKIR
Nabil Fekir, uz svog ofenzivnog kolegu Lacazetta, glavni je razlog zašto nakon dugo vremena ponovo vidimo Lyon na vrhu francuskog prvenstva. Nastupio je u francuskom prvenstvu 16 puta, pri tome postigao osam golova i podijelio šest asistencija, a također je i treći dribler lige te prvi igrač po broju pretrpljenih prekršaja u cijeloj Francuskoj. Nevjerojatno je lagan na nogama, može igrati na svim ofenzivnim pozicijama i često je igrač koji daje odlučujuće dodavanje.


Četiri utakmice koje Fekir nije igrao, Lyon je upisao tri poraza i jedan remi, a u 16 kada je bio na terenu upisali su 13 pobjeda, dva remija i jedan poraz. Iako to može biti statistička slučajnost, kada se pogleda koliko dobro on i Lacazette uništavaju protivničke obrane vidi se koliko vrijede. Lyon je tako nakon dugo vremena ponovo na čelu francuske lige, a lavovi su osvojili 43 boda u prvih 20 kola.

FELIPE ANDERSON
S druge strane, tu je Felipe Anderson, mladi Brazilac u dresu Lazija koji je u klubu već sezonu i pol. Iako je po dolasku iz Santosa (transfer vrijedan 7,5 milijuna eura) imao problema s ozljedama pa gotovo da nije igrao cijele prošle sezone, sada je vjerojatno najuzbudljiviji igrač cijele Europe.


Loše je djelovao i prvih nekoliko mjeseci ove sezone, ali je zato u posljednjih pet utakmica Serie A postigao jednako toliko golova i asistencija, a po utakmici ima više od nevjerojatnih šest uspješnih driblinga. U svih je pet posljednjih susreta također bio najbolji igrač utakmice za Lazio, koji je ove sezone na trećem mjestu u talijanskoj Serie A, te ima sve šanse slijedeće sezone zaigrati u Ligi prvaka.

Kada je dolazio u Lazio, u ljeto 2013. sportski direktor kluba, Igli Tare, izjavio je kako je to najteži transfer kojeg je odradio u životu, zbog činjenice da je njegovim pravim upravljala jedna agencija, tzv. TPO: 'Bio je to najteži posao kojeg sam obavio u životu. Nekoliko puta, kada su već svi uvjeti bili dogovoreni i samo se čekao potpis igrača, njegovi su predstavnici stopirali cijelu stvar te ponovo počeli pregovarati o visini odštete' – rekao je Tare, koji je ipak na kraju uspio dovesti Brazilca, koji je posljednji mjesec dokazao kako je riječ o jednom od najboljih mladih igrača na svijetu.


Za Fekirove je usluge opasno zagrizao Arsenal, dok Felipe Anderson ima upite od svih velikih europskih klubova. Ostaje da vidimo koliko će ih dugo moći zadržati klubovi kakvi su Lyon i Lazio, te mogu li ih ova dva igrača odvesti barem do djelića bivše slave…