HOROR U KANADI

Ovakvu nesreću ne želimo više nikad vidjeti u Formuli 1!

09.06.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Ove nedjelje u Montrealu se vozi Velika nagrada Kanade. Riječ je o izuzetno opasnoj stazi, na kojoj je 2007. godine umalo stradao Robert Kubica

Kanadska ulična utrka poznata je po brojnim sudarima i izlascima sigurnosnog automobila. Prvi zavoj iznimno je zahtjevan i zbog toga se start često pretvori u kaos, a tu je i 'zid prvaka' na izlasku iz posljednjeg dvostrukog zavoja, gdje su i oni najveći razbijali bolide i završavali svoje utrke.

U Montrealu smo bili svjedoci i najtežeg sudara u posljednjih deset godina. Žrtva je bio Robert Kubica koji je pri brzini većoj od 300km/h udario u stražnji dio Jarna Trullija, odletio sa staze i opalio u betonski zid.


Sreća je bila na strani poljskog vozača koji se iz ove nesreće, vjerovali ili ne, uspio izvući tek s lakšim ozljedama, što govori o poboljšanju sigurnosti F1 bolida u posljednjih dvadeset godina.

Zanimljivo, Kubica je sljedeće godine pobijedio na Velikoj nagradi Kanade, što mu je bila i jedina pobjeda u F1 karijeri. Nažalost, 2011. godine slomio je kosti ruke, šake i noge u reli nesreći u Italiji i više se do danas nije utrkivao u elitnom automobilističkom sportu. Povratak u F1 mu je upitan, no sada je uspješan reli vozač, a prošli vikend ostvario je premijernu pobjedu u Svjetskom reli prvenstvu, u klasi 2 na utrci u Grčkoj.

Poljak je tako s 28 godina umjesto u najsigurnijem automoto sportu završio u onom u kojem je svaki zavoj borba za opstanak. Ostale F1 zvijezde imaju puno lagodniji život, osim kada je na rasporedu Velika nagrada Kanade...