FIFA_SP_2018.svg

RUSKA AVANTURA

Ovako nešto nije se dogodilo još nikada u povijesti svjetskih prvenstava; navijači u čudu!

Bionic
Reading

Nakon što se belgijska nogometna reprezentacija plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva zahvaljujući 2:1 pobjedi nad Brazilom, u četvrtfinalu igranom u Kazanju, postalo je jasno kako će oba polufinalna para dati europske reprezentacije

Belgiji je ovo drugi ulazak u polufinale SP-a u povijesti, dosada je najbolji rezultat ostvarila u Meksiku 1986. kada je bila četvrta. Belgija će u polufinalu u utorak 10. srpnja u Sankt Peterburgu igrati protiv Francuske koja je ranije u petak u četvrtfinalu u Nižnjem Novgorodu svladala Urugvaj sa 2:0 golovima Varanea (40) i Griezmanna (61).

Kada je svoj prolaz u polufinale osigurala Francuska, te kada je nekoliko sati kasnije ispao Brazil, jedina preostala južnoamerička reprezentacija, postalo je jasno kako su u konkurenciji za titulu ostale samo europske reprezentacije. Tome se zaista nitko nije nadao.

U drugom dijelu ždrijeba, gdje se nalazi Hrvatska, još od četvrtfinala je bilo jasno kako će polufinale biti – europsko. Kao što je poznato jedan par čine Švedska-Engleska (16.00) u Samari, a drugi Rusija-Hrvatska (20.00) u Sočiju.

Ako podsjetimo kako je još u skupini senzacionalno ispala Njemačka, branitelj titule, te nakon toga u osmini finala jedan od favorita Argentina, onda je jasno kako je ovo Svjetsko prvenstvo prepuno iznenađenja. Zapravo ispada kako je povijesno!

Pedantni statističari izvukli su podatak kako se još NIKADA u povijesti svjetskih prvenstava nije dogodilo da u polufinalu, dakle među četiri najbolje, nije plasirana barem jedna južnoamerička reprezentacija (Brazil ima pet titula!) ili barem Njemačka koja ima četiri titule. Upravo to se dogodilo u Rusiji!

  • +46
SP 2018., četvrtfinale: Urugvaj - Francuska (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naravno, ovakav nevjerojatan ili bolje rečeno iznenađujući rasplet pokvario je planove tisućama strastvenih navijača koji planirali godišnji odmor i putovanje po Rusiji. Koji su potrošili puno novaca na smještaj i ulaznice. Bilo je naravno i puno suza, neki su ostali u čudu i danima su mislili da sanjaju, a neki su na nekoj mirnoj lokaciji odlučili 'zaliječiti rane'.

Stara poslovica kaže kako rekordi postoje kako bi se rušili, ali ovako nešto nikada u povijesti se nije dogodilo. A prvo Svjetsko prvenstvo igralo se davne 1930. godine. Stoga je jasno kako je ovogodišnji Mundijal s pravom dobio prefiks 'povijesni', a ako se poklope karte te uz malo sreće možda će i zlatnim slovima ostati upisan u hrvatskoj povijesti.

  • +32
SP 2018., četvrtfinale: Brazil - Belgija (navijači) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal