BORBA ZA PRAVNI DINAMO

Ovako je Tomislav Tomašević govorio prije izbora, ali od obećanja zasad - ništa

26.12.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Već skoro dva tjedna u maksimirskom prvoligašu traje pravna dilema - koja je strana u pravu, Mamićeva ili Antolićeva, odnosno čije se odluke moraju ispoštovati. Nažalost, čini se da je i gradonačelnik Tomašević, koji je u predizbornoj kampanji obećavao rješenje problema, odustao

Bivši Dinamov izvršni dopredsjednik i savjetnik te bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Zdravko Mamić, pozvao je u petak u Mostaru predsjednika GNK Dinama Mirka Barišića da ode iz kluba zajedno s još sedam članova vodećih tijela kluba koje predvodi član uprave Krešimir Antolić, za kojega je ustvrdio da uništava Dinamo. Tu je želju potkrijepio sa zaključkom Skupštine kluba, koja je izglasala nepovjerenje Antoliću.

Na te je prozivke odgovorio Antolić, konstatiravši kako je odluka Izvršnog odbora ta koja se mora poštovati, i kako on nastavlja raditi kao član Uprave GNK Dinamo.

U cijelu su se priču, posve razumljivo, uključili i Bad Blue Boysi, najžešći Dinamovi navijači, koji u ovom slučaju ne drže ničiju stranu, već se zalažu za jedino moguće - to jest 'od nadležnih tijela kluba traže da pred Skupštinu stave prijedlog o izmjenama klupskog Statuta kojima bi se stalo na kraj lešinarenju nad Dinamom'.

Pri tom upozoravaju, to jest naglašavaju.

Bez izmjena Statuta apsolutno ništa se neće promijeniti u upravljanju klubom. Sve one dobre, pozitivne stvari zasjenit će sramoćenja kojima svjedočimo ovih dana. I nove afere i pravosudni procesi koji slijede i koji će tek isplivati.

Kao što mi nemamo iluzije da će se problem riješiti iznutra, tako ni vlast u Gradu i državi ne bi trebala imati iluzije da će biti lišena svoje odgovornosti.

Dakle, svima bi trebalo biti jasno da bez pomoći pravne države ovaj cirkus neće biti gotov, a posebice ako se u priču ve uključi i aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je u predizbornoj kampanji obećavao slijedeće.

Međutim, sada je priču ipak okrenuo.

'Gradski ured za opću upravu nije političko tijelo uprave, već upravno tijelo koje postupa po zakonu i sve što izdaje mora biti po zakonu. U tom smislu na sudu je taj Statut potvrđen, što god ja mislio o njemu. Dolaze različite inicijative od članova skupštine Dinama. U tom smislu mogu reći da će Gradski ured za opću upravu postupati po zakonu. Znate da sam razgovarao s predsjednikom Barišićem i delegacijom koju predvodi. Ono što mi je ključno je da se Dinamom upravlja transparentno i po zakonu', rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na pitanje oko stanja u Dinamu.

Komentirao je i stanje oko stadiona i hoće li ova situacija s klubom i upravljanjem Dinamom utjecati na gradnju novog stadiona. S time da moramo i podsjetiti kako je Tomašević govorio da na sastanke u Dinamo neće dolaziti 'ako ne dođe do demokratizacije'.

'Maksimirski stadion je pitanje koje je veće od Dinama, tu imamo razgovore s Vladom, Uefom. Konačno je došlo vrijeme da se taj problem riješi, postoji dobra volja svih aktera, svi veslamo u istom smjeru. Vjerujem da će se situacija u Dinamu razriješiti i da to neće biti prepreka da se stadion izgradi. Apsolutno je nužno da se to razriješi i da se postupa po zakonu', rekao je Tomašević.

'Većina svih aktera zalaže se da treba novi stadion, a ne nove tribine. Ovaj Frankenstein, ulagati i raditi istu grešku, u situaciji kad se može raditi novi stadion. U tu zamku upasti neću', zaključio je gradonačelnik.