SAMO ZA TPORTAL

Ovaj Hrvat u dušu pozna Ajaxove zvijezde i otkriva nam zašto bivše suigrače vidi u finalu LP-a

30.04.2019 u 08:07

Bionic
Reading

Mladi hrvatski nogometaš, 23-godišnji Robert Murić, koji se nakon nešto više od četiri godine izbivanja iz hrvatskog nogometa u veljači vratio u domovinu te obukao dres Rijeke, ovog će utorka s posebnim zanimanjem gledati ogled Lige prvaka između Tottenhama i 'njegovog' Ajaxa, u kojem je bio tri godine

Izuzmemo li Hrvata rođenog u Australiji, Joeyja Didulicu, prvi 'legitimni' igrač iz Lijepe Naše koji je nosio dres ovog velikog nizozemskog kluba, četverostrukog europskog prvaka je Robert Murić, 23-godišnjak kojem su predviđali veliku karijeru i kojeg je 'pod svoje' želio i Zdravko Mamić.

No kako se nisu uspjeli dogovoriti oko suradnje, Murić se odlučio na svojevrsni bijeg iz Dinama i to ni više ni manje nego u Ajax. U nizozemskom klubu bio je od 2014. do 2017., s time da je nosio i dres Pescare, odnosno Sportinga iz Brage. Od veljače ove godine igrač je Rijeke.

'Dolazak u Ajax, u nogometnom smislu, bio je pun pogodak jer njihov omladinski pogon stvara vrhunske igrače. I ta njihova jednostavnost u igri prakticira se od najmlađih kategorija jer svi igraju u sustavu 4-3-3, tako da nema nikakvih velikih iznenađenja kada se prelazi iz kategorije u kategoriju', rekao je u uvodu razgovora za tportal Robert Murić.

Koliko je teško usvojiti taj stil nogometa? Jer u principu je vrlo jednostavan, bez previše komplikacija.

Da, zbilja ga nije problem usvojiti. I nogomet što izgleda jednostavnije, to je učinkovitiji. A sve je to u klub usadio Johan Cruijff.

  • +3
Liga prvaka, četvrtfinale: Juventus - Ajax Izvor: Pixsell / Autor: Mark Kerton/Press Association/PIXSELL

Takvim nogometom ova današnja generacija šokirala je Real, potom i Juventus. Kako?

Kao prvo moram reći da Ajax igra zbilja sjajno i još uoči početka sezone rekao sam da bi mogao napraviti nešto veliko. Sada se to i potvrđuje. Bore se za naslov nizozemskog prvaka, a i u Ligi prvaka dogurali su do polufinala. Iako ja mislim da ovdje neće stati, već da će proći u finale. Momčadi su priključili dva, tri iskusna igrača, dok su ovi mladi 'eksplodirali'. Osim toga, Real i Juventus očito su ih podcijenili i onda se ovakav rasplet mogao i očekivati.

Dakle Tottenham može naučiti na tuđim greškama.

Vidjet ćemo, ali pitanje je koliko će se osjetiti izostanci Kanea, Sissoka i Sona. Stoga sam siguran da će Ajax već u prvoj utakmici napraviti dobar rezultat.

Ono što Ajaxu malo remeti koncepciju jest činjenica da je protiv Reala i Juventusa igrao prve utakmice kao domaćin, a sada je obrnuto. Prvo će u goste, a tek onda na svojoj Cruijff Areni dočekati Spurse.

Pred svojim navijačima Ajax ne može razočarati. Oni od prve do zadnje minute navijaju u istom ritmu.

Jeste li u kontaktu s nekim od igrača Ajaxa, jer dok ste nosili dres njegove druge momčadi, igrali ste i s aktualnim golmanom Lamprouom, marokanskim veznjakom Mazraounijem, De Ligtom, De Jongom...

Igrao sam s njima, ali i s većinom igrača prvog sastava. Jedino nisam igrao s Tadićem, Ziyechom i Davidom Neresom. Oni su došli kada sam ja otišao. Kad su pobijedili Juventus, poslao sam poruku De Jongu. No nismo u nekom prečestom kontaktu.

Ipak, kada se sjetite dana u Ajaxu, jer igrali ste i dvije utakmice za A momčad, jeste li ponosni?

Jesam, naravno. Moram zahvaliti ljudima u tom klubu jer uz njih sam izuzetno napredovao u igračkom smislu. Jer kada napadačke akcije uigravate pod trenerom Bergkampom, sve je jasno. Frank de Boer je bio prvi trener, tako da je i on imao utjecaja na moju igru. Naravno, nisam sretan što nisam napravio veći iskorak, ali tko zna, možda se jednog dana vratim u Ajax.

  • +11
Ajax - Juventus, 1. utakmica četvrtfinala Lige prvaka, 2018./19. Izvor: Profimedia / Autor: N. N.