FIFA_SP_2018.svg

fifa morala reagirati

Ova sramota je razlog zbog kojeg se utakmice zadnjeg kola SP-a igraju u isto vrijeme!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 25.06.2018 14:42
  • Objavljeno 25.06.2018 u 14:42
Bionic
Reading

Nakon sramotnog dogovaranja na terenu Zapadne Njemačke i Austrije na SP-u u Španjolskoj 1982. godine Fifa je odlučila da se utakmice posljednjeg kola grupne faze moraju igrati u isto vrijeme...

U povijesti svjetskih prvenstava bilo je tijekom grupnih faza sumnjivih utakmica u kojima su neke momčadi pobjeđivale taman s razlikom koja im je bila potrebna za prolazak dalje, a jedna takva dovela je na SP-u u Španjolskoj 1982. godine do velike promjene za budućnost i odigravanja utakmica zadnjeg kola u isto vrijeme, koje je na snazi i danas.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Dogodilo se to u skupini B, u kojoj je Zapadna Njemačka na otvaranju turnira izgubila 2:1 od Alžira, da bi Austrija pobijedila ovu afričku reprezentaciju 2:0. Sve tri vodeće momčadi svladale su Čile, a Alžirci su prvi obavili posao i s četiri osvojena boda iz tri utakmice čekali rasplet.

Austrijanci su znali da sigurno prolaze dalje ako izgube s manje od dva razlike od Zapadne Njemačke, a mogli su izbaciti susjednu zemlju remijem ili pobjedom, ali nisu htjeli. Nijemci su trijumfirali 1:0 i opstali te kasnije dogurali sve do finala.

Ta je farsa u Gijonu izazvala ogorčenje ljubitelja nogometa, a Fifa je odlučila reagirati i pokušati stati na kraj štimanju rezultata koji pašu i jednima i drugima na terenu pa su se dvoboji zadnjeg kola počeli igrati u isto vrijeme, a tako će biti i na SP-u u Rusiji.

U nekim sportovima, poput rukometa i vaterpola, to još nisu uveli sve do danas.

Iz istog razloga, nakon jednako sramotnog dogovora na terenu Danske i Švedske na Euru 2004. u Portugalu (rezultat 2:2 je vodio i jedne i druge dalje, što god Italija napravila protiv Bugarske), Fifa je uvela gol razliku kao glavni kriterij pri određivanju tko ide dalje, a ne međusobni omjer...