ELITA POD MARJANOM

Otvoren jedriličarski Euro u Splitu

10.05.2010 u 23:03

Bionic
Reading

U Splitu je večeras otvoreno Europsko jedriličarsko prvenstvo za seniore i juniore u klasi Finn, na kojem će se do 16. svibnja natjecati 110 jedriličara iz 28 zemalja, što je rekordan broj sudionika svih dosadašnjih europskih prvenstava u ovoj klasi

Organizator ovog Europskog prvenstva je splitski jedriličarski klub Labud, a pokrovitelj je Grad Split.

Otvarajući Europsko prvenstvo zamjenica gradonačelnika Splita Anđelka Visković je istaknula kako je Split ponosan na svoje sportaše te da su slavu Splita diljem svijeta pronosili i sportaši iz tog grada koji se natječu na moru, kao što su jedriličari.

Po njenim riječima održavanje europskog prvenstva je važno i za poticanje nautičkog turizma u Splitu na koji će se taj grad ubuduće orijentirati. Pri tomu je kazala da je potrebno urediti istočnu i zapadnu obalu u gradskoj luci kako bi mogle uplovljavati ne samo jahte, nego i kruzeri.

Predsjednik klase Finn Hajdu Balasz je istaknuo kako je Split poznat po organizaciji velikih europskih i svjetskih jedriličarskih natjecanja. Dodao je kako je posebice radoznao na koji će način u Splitu biti organiziran noćni život za vrijeme trajanja ovog Europskog jedriličarskog prvenstva.

Ravnatelj regate Karlo Kuret je naglasio kako Hrvatska ima veliku povijest u jedrenju. 'Osigurat ćemo vrhunske uvjete za regatavanje na ovom Europskom prvenstvu,' rekao je Kuret.

Predsjednica Jedriličarskog kluba Labud Mira Boban je kazala kako rekordan broj sudionika na ovom Europskom prvenstvu znači da je Split prepoznat kao vrhunska jedriličarska destinacija.