GRČKA

Otto i Argonauti u Africi

21.05.2010 u 18:57

Bionic
Reading

Čast europskim šampionima, najvećim autsajderima na tronu svih vremena, autorima ponajvećeg čuda u nogometnoj povijesti uz eliminaciju NK Dinama/Croatije iz kupa od Dugog Sela, ali osim samih Grka, rijetki sportski fanovi priželjkuju da se ponovi deja vu s Eura 2004.

Njihova pobjeda nije značila samo trijumf 'dekadentnog nogometa', već i znak da industrija koja je preuzela taj sport toliko eksploatira njegove superzvijezde, da one na svjetske smotre dolaze pod takvim psihofizičkim pritiskom da ono što bi trebalo biti najveći gušt i kruna karijere, postaje trauma (počelo je još '98. s nikad razjašnjenim napadajem Ronalda pred finale SP-a).

No grčka mašina pod ravnanjem njemačkog stručnjaka i fascinantnog motivatora Otta Rehhagela radi svoj posao i ide dalje, stigavši u svojoj odiseji i na jug Afrike. Kroz kvalifikacije nisu nešto briljirali: drugo mjesto uz dva poraza od Švicarske i dva remija, u konkurenciji Moldavije, Latvije, Izraela i Luksemburga. Teško da je moglo lakše, i da su mogli izgubiti više bodova nego što jesu. No u baražu s Ukrajinom, nakon domaćih 0:0, u Donjecku su još jednom za Rehhagelove ere uspjeli pobijediti sa 1:0. Strijelac je bio Panathinaikosov golgeter Salpigidis nakon kompjuterski preciznog dodavanja Samarasa, centarfora titanske građe koji je u dvije godine za Celtic zabio 25 golova.

Rehhagel i dalje inzistira na robusnim igračima poput obrambene zvijeri Kyrgiakosa ili Vangelisa Morasa. Šerif na terenu još uvijek je 33-godišnji Giorgos Karagounis, majstorski tehničar kaubojskih nogu čiji su dalekometni projektili na glave suigrača, ili u mreže suparnika, crtali pobjedničku kartu Grčke proteklih godina. Njegove lopte očekivat će strijelac iz portugalskog finala Angelos Charisteas, kao i Theofanis Gekas - najučinkovitiji golgeter europske zone kvalifikacija sa 10 komada.

PROGNOZA: Grcima svakako ne predviđamo debakl bez ijednog zabijenog gola kao zadnji put na SP-u 1994, kada su imali skoro istu skupinu, samo je umjesto J. Koreje bila vrlo jaka Bugarska. Južnokorejci nam se čine preniski za njih, a sumnjamo da će ih uspjeti pretrčati usprkos vremešnosti stožernih grčkih igrača. Mogli bi slomiti i nešto posustalu Nigeriju te tako proći dalje, ali teško dalje od osmine finala. Uz dužnu napomenu da se šampione nikad ne podcjenjuje.