SAVJETI IZ BAJKE

Otkriveno zašto je Blatter 'gurnuo' Platiniju dva milijuna

15.10.2015 u 14:10

Bionic
Reading

Iako Michel Platini tvrdi kako mu je Sepp Blatter 'gurnuo' dva milijuna franaka zbog njegovih savjetničkih bravura, izvori iz očigledno podijeljene Uefe sugeriraju da je u pitanju klasični mito

Predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA) Sepp Blatter platio je predsjedniku Europske nogometne federacije (UEFA) Michelu Platiniju dva milijuna švicarskih franaka kako bi ga Platini podržao na predsjedničkim izborima 2011. godine, objavio je britanski Guardian.

Nakon što je otkrivena uplata, Platini je tvrdio kako se radilo o honoraru za savjetničke usluge, no Guardian pozivajući se na izvor iz Uefe piše kako je to bila 'nagrada' za podršku tijekom kandidature. Zanimljivo, Platini je Blattera podržao na Kongresu Uefe u ožujku 2011. godine, samo nekoliko tjedana nakon što je 'lova sjela na račun'.

Premda UEFA tada nije izdala službeno priopćenje u kojem podržava Blattera, Guardian navodi kako je Platini sve odradio u tišini. U svibnju iste godine Blatter je ponovo izabran za predsjednika. Platini je navodno podržao Blattera jer mu je ovaj obećao kako će mu to biti posljednji mandat na čelu krovne nogometne organizacije. Blatter se kasnije predomislio jer je na vrhu Fife ostao sve do lipnja ove godine kada je ponudio ostavku zbog velikog korupcijskog skandala koji trese vrhu svjetske nogometne organizacije.


Zaradio sam novac koji sam dobio. Uvijek sam radio i ponašao se časno, pošteno i hrabro jer mi tako nalaže moj moralni kodeks,' nedavno je izjavio Platini.

Platinijev honorar bit će jedna od glavnih tema izvanredne sjednice Izvršnog odbora Uefe koji je počeo u četvrtak u Nyonu. Istog dana u sjedištu Uefe sastat će se i sve 54 zemlje članice. Izvršni odbor za sada ne vidi potrebu aktivirati Članak 29 (5) statuta, prema kojemu bi najviše pozicionirani potpredsjednik Uefe mogao preuzeti ovlasti i dužnosti predsjednika u njegovom odsustvu. No, dio članova IO nije zadovoljan Platinijevim objašnjenjem i tražit će dodatne informacije. Danac Allan Hansen je javno izjavio kako neće podržati Platinija ukoliko ne pokaže ugovor na osnovu kojeg je dobio sporni novac.

'Zatražit ću dodatno objašnjenje jer se iz dosadašnjeg ne može ništa konkretno iščitati,' poručio je Hansen uoči zasjedanja IO-a.

Fifina Etička komisija je prošlog tjedna na 90 dana suspendirala predsjednika na odlasku Seppa Blattera, dopredsjednika i glavnog kandidata za njegova nasljednika Michela Platinija, te glavnog tajnika Jeromea Valckea, kojemu ionako već teče otkazni rok u krovnoj svjetskoj nogometnog organizaciji. 'Ove odluke temelje se na istragama koje je provela istražna komora etičke komisije,' objavila je FIFA. Švicarsko državno tužilaštvo prošloga je mjeseca otvorilo protiv Blattera istragu zbog štetnog ugovora o televizijskim pravima za svjetska prvenstva za Karibe, a sumnjiva je i isplata dva milijuna švicarskih franaka Michelu Platiniju iz 2011. godine.