HOBOTNICA SE SAMO PONAŠALA - PRIRODNO

Otkriveno kako je Paul pogađao rezultate?

12.07.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Nakon što je slavni Paul točno predvidio još jedan rezultat - pobjedu Španjolske u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva, pojavile su se teorije koje nastoje objasniti na koji je način hobotnica birala svoje favorite

Većina ljudi vjeruje je Paul reagirao na zastave koje su bile postavljene na spremnike s hranom, odnosno da je birao one s najžarkijim bojama. Naime, prije održavanja utakmica u Paulov akvarij spuštale su se

prozirne kutije s rakovima označene zastavama suparnika, a spremnik kojem je prvom prišao odredio je pobjednika.

Međutim, prema Janet Voight, kustosici prirodoslovnog muzeja Field u Chicagu, hobotnice ne vide boje. 'Nema dokaza da hobotnice vide boje. Osim toga, na dubini većoj od tri metra crvena boja ionako nestaje', kaže Voight.

Neki stručnjaci pak vjeruju da je tajna u oblicima i kontrastima boja na zastavama.

'Eksperimenti su pokazali da Octopus vulgaris razlikuje svjetlost, dimenzije, oblike te vodoravnu od uspravne orijentacije predmeta. Više ih privlače horizontalni oblici', objasnio je Shelagh Malham, predavač na School of Ocean Science na Sveučilištu Bangor.

Zastave reprezentacija koje je favorizirao Paul – Španjolske, Njemačke i Srbije upravo karakterizira ova kombinacija žarkih boja i vodoravnih uzoraka.

Slično mišljenje dijele i hrvatski stručnjaci.

'Hobotnice pocrvene kada se ljute ili se pare, odnosno imaju mogućnost mijenjanja boja prema raspoloženju. Poznato je i da komuniciraju bojama, a imaju savršene oči slične očima kralježnjaka', objasnila je biologinja dr. Biserka Primc-Habdija priznajući da  ipak nema dokaza da vide boje.

Biolog Petar Kružić ističe da su hobotnice izuzetno inteligentne. 'Hobotnice su neobično inteligentne životinje, gotovo jednako kao svinje koje spadaju među najinteligentnije sisavce. One uče gledajući. Ako pred hobotnicu stavite raka u bocu i zavrnete poklopac, ona će promatrati što radite i otvoriti posudu. Vidio sam na Dugom otoku jednu kako je izašla iz vode na stijenu uzela raka i pobjegla. Ako je izvučete u čamac i ostavite na palubi lako će naći put nazad u more', kaže dr. Petar Kružić.

'No, ako me pitate kako je Paul pogađao rezultate utakmica, moguće je pretpostaviti nekoliko odgovora. Naravno nije znanstveno vjerovati da je vidovit. Prije svega treba uzeti u obzir da je u pitanju nogomet. Moguće je da su autori predstave u neke posude stavili feromone radi klađenja ili da privuku pozornost. A možda je pak u nekoj od posuda bio veći rak. No navodno su Nijemci pazili i stavljali iste rakove u pretince tako da je ipak najvjerojatnije Paul reagirao na kontrast žarkih boja poput crvene. Čak i nas ljude najviše će privući zastava Španjolske', objasnio je dr Kružić.

Kako hobotnice mijenjaju boje?

Koža hobotnica opremljena je stanicama kromatoforama, melanoforama i iridocitima. Kromatofore i melanofore sadrže pigment crvene, narančaste, žute, crne i smeđe boje. Kada je životinja podražena mišićna vlakna šire pigment preko cijele stanice i stvaraju mrlju boje nepravilnog izgleda. Iridociti su pak stanice koje sadrže pločice kristala – guanina koje reflektiraju ili lome zrake svjetla i odražavaju boje koje dominiraju u okolišu. Zahvaljujući kombinaciji kromatofora i iridocita hobotnice mijenjaju boju i njezine uzorke te se prilagođavaju okolišu. Međutim, točan način djelovanja ovog mehanizma još uvijek nije u potpunosti razjašnjen.