ht prva liga

Osijek je u gostima pregazio Inter i Hajduk, a Rudeš još nije osjetio slast pobjede

20.10.2018 u 10:42

Bionic
Reading

Prvu utakmicu subotnjeg programa 11. kola Hrvatski Telekom Prve lige igraju Rudeš i Osijek (Arenasport 1, 15 sati). Gosti iz Osijeka su drugi na ljestvici, na posljednje dvije utakmice - u gostima kod Intera i Hajduka - nisu primili gol. Rudeš je loš, posljednje dvije utakmice primio je šest golova, a nije zabio...

Nakon raskida suradnje sa španjolskim Alavesom bilo je veliko pitanje hoće li Rudeš uopće moći zatvoriti financijsku konstrukciju potrebnu za nastup u najjačem rangu hrvatskog nogometa. Uspio je predsjednik Knežević posložiti financije, no sa skromnim budžetom morao je rekonstruirati momčad s igračima koji redom nisu imali prvoligaškog iskustva i jasno je da s takvim kadrom teško može izboriti ostanak u prvoj ligi.

U uvodnih je deset kola Rudeš osvojio tek dva boda, ima dva remija i osam poraza, slast pobjede još nije okusio i čvrsto drži začelje tablice. Nakon Matića na trenersku je poziciju doveden najmlađi trener lige Marko Lozo, no teško je vjerovati da će on moći napraviti čudo s Rudešom kakvo je u Bundesligi napravio Nagelsmann s Hoffenheimom. U posljednja je dva kola prije reprezentativne stanke Rudeš upisao uvjerljive poraze od Istre i Dinama i Lozinim igračima definitivno neće biti lako prekinuti crnu seriju jer u sljedeća tri kola njegovu momčad čekaju iznimno teški susreti s Osijekom, Lokomotivom i Rijekom.

Lozo je optimističan unatoč teškoj situaciji Rudeša.

  • +3
HT Prva liga, 10. kolo: Rudeš - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Vjerujem da ova momčad može osigurati ostanak u ligi, naravno uz određene korekcije. Pa i lani su ih otpisali, a Rudeš je poslije postao hit lige. Nadam se da ćemo to napraviti i ove godine. Kada te drugi otpišu, onda opuštenije radiš. Nastojimo uvesti novitete kako bismo igračima omogućili najbolje uvjete, odnosno svjetske trendove', kaže trener Rudeša.

Rudeš je i dalje aktivan na tržištu igrača pa je proteklog tjedna momčad pojačao iskusni krilni napadač Ivan Kovačec.

Osijek je iskoristio Lokomotivin posrtaj u Zaprešiću i reprezentativnu je stanku dočekao kao prvi pratitelj Dinama. Zekićeva momčad prošle je sezone gubila previše bodova protiv davljenika da bi se uključila u željenu borbu za naslov prvaka, no sada djeluje mnogo ozbiljnije i konkretnije. Uostalom, ove je sezone već dva puta pobijedila Hajduk, otkinula je Rijeci bod na Rujevici, a bez bodova je ostala samo u minimalnim porazima od Dinama i hit momčadi Gorice.

Neočekivani domaći poraz od Gorice nije uzdrmao Zekićevu momčad koja je nakon toga uvjerljivo slavila u Zaprešiću i Splitu s tri gola u mreži Intera i dva u mreži Hajduka, a pri tome Osijek nije primio niti jedan gol... Početkom studenog u Osijek stiže Dinamo, stoga Zekić i njegovi igrači silno žele pobjedama nad davljenicima Rudešom i Istrom zadržati priključak za liderom prije međusobnog susreta.

  • +5
HT Prva liga, 10. kolo: Hajduk - Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zekić nema namjeru podcijeniti Rudeš.

'Dečki cijelo ovo vrijeme na treninzima izgledaju vrlo dobro, a to je dobar temelj za optimizam. Uhvatili smo dobar ritam i relativnu standardnost momčadi, igramo dobro, te nema niti jednog razloga zašto takvi ne bismo bili i protiv Rudeša. Cilj nam je produžiti započeti niz pobjeda na gostovanjima. Prošle smo sezone iz utrke za visoke pozicije ispali upravo zbog previše bodova koje smo prosuli na gostovanjima ovakvog tipa. Lekciju smo naučili što se vidjelo na posljednja dva gostovanja koja smo uspješno prošli, a mene posebno veseli što smo kvalitetno izgledali u obje faze igre', kaže Zoran Zekić.

Najveći problem za goste pred gostovanjem kod Rudeša predstavlja pozicija desnog beka budući da Zekić ne može računati na suspendiranog Grgića i ozlijeđenog Šoršu. Gostima će zbog suspenzije nedostajati i stoper Guti pa će Zekić morati eksperimentirati sa zadnjom linijom u ovoj utakmici. Očekuje se da će na bočnoj poziciji zaigrati mladi stoper Šutalo, dok bi u centru obrane umjesto Gutija utakmicu protiv Rudeša trebao započeti Lončar.

Hrvatska 1. liga

Rudeš-Osijek15:00
Istra 1961-Dinamo Zagreb17:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb1073024
2.Osijek1062220
3.Lokomotiva1061319
4.Rijeka1145217
5.Gorica1051416
6.Slaven Belupo1026212
7.Hajduk1025311
8.Inter Zaprešić1131710
9.Istra 1961102268
10.Rudeš100282

Sljedeće utakmice

21.10.Slaven Belupo-Gorica
21.10.Lokomotiva-Hajduk
26.10.Rudeš-Lokomotiva
27.10.Inter Zaprešić-Gorica
27.10.Istra 1961-Osijek