GRADONAČELNICA BIJESNA

Oružana pratnja za torcidaše nakon premlaćivanja

21.10.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Premlaćivanje Torcidinih navijača u srijedu navečer u centru Sankt Peterburga prvi je huliganski incident u međunarodnim utakmicama od 2005. naovamo. Tako barem tvrde predstavnici peterburške redovne i specijalne policije preko diplomatskih krugova

No s obzirom da su incidenti povodom utakmica između moskovskih i peterburških klubova itekako česti, sasvim nevjerojatno zvuči podatak da su hrvatski navijači do hotela dopremljeni bez ozbiljne policijske zaštite. Budući da je riječ o strogom centru grada, snage reda relativno brzo su se našle na mjestu događaja, iako, prema ruskim izvorima, nema uhićenih.

Slučaj je razljutio gradonačelnicu Valentinu Matvijenko, koju neki smatraju najmoćnijom političarkom u Rusiji. Upravo je ona javno naredila pojačanu stražu za goste iz Hrvatske i obećala kazniti počinitelje.

Hajdukovi navijači sada su dobili oružanu pratnju – navodno je riječ o redovnoj policiji, ali i opasnim interventnim jedinicama (OMON), pa će odsad vjerojatno biti vijest ako Hajdukovom navijaču padne dlaka s glave. Barem što se tiče onih organizirano pristiglih, tristotinjak tifoza, od kojih se neki trenutno provode u većem gradskom restoranu uz budnu pratnju. Iz bolnice su navodno iste večeri puštena na kućno liječenje četvorica ozbiljnije ozlijeđenih, a samo je jedan muškarac iz opreza ostavljen preko noći zbog udarca u glavu.

Na utakmici Zenita i Hajduka očekuje se 18.000 gledatelja, uključujući četiristotinjak torcidaša.