BEZ IZNENAĐENJA

Opušteni Paragvaj odigrao nulu s 'kivijima'

24.06.2010 u 18:01

Bionic
Reading

Paragvajci su dobro osluškivali što se događa na utakmici Italije i Slovačke. Njima je najvažnije bilo ne izgubiti i upravo tako su i odigrali protiv rastrčanog i defanzivno orijentiranog Novog Zelanda

Paragvaj je još jedna južnoamerička momčad koja je izborila osminu finala Svjetskog prvenstva. S lakoćom je prošao skupinu, pa mu je u posljednjem kolu čak bio dovoljan i remi protiv slabašnih Novozelanđana.

Konačnih 0:0 rezultat je više paragvajske neinventivnosti nego novozelandske kvalitete, no činjenica je da je Novi Zeland postao prva momčad nakon Belgije i Čilea koji su 1998. u Francuskoj skupinu završili s tri remija. Velik je to uspjeh za malu nogometnu državu poput 'kivija' u kojoj ragbi i jedrenje imaju apsolutni primat.

S druge strane, Paragvaj je definitivno ugodno iznenađenje. Unatoč svojoj kvaliteti iskazanoj u južnoameričkim kvalifikacijama, malo tko je i pomišljao da bi Paragvaj mogao ići dalje, a recimo Talijani ne ili da bi s takvom lakoćom mogao dobiti sasvim solidne Slovake, koji su pak, u izravnom dvoboju s Talijanima, izbacili 'azzurre' sa Svjetskog prvenstva.

Kako bilo, Paragvaj je protiv Novog Zelanda bio puno bolji suparnik, dominirao je igrom i prilikama, a to što lopta u konačnici nije završila u mreži golmana Pastona zapravo je plod nesreće i dekoncentracije Santa Cruza i društva. Uostalom, Paragvaj je čak 17 puta pucao prema novozelandskom golu, nasuprot samo četiri suparnička udarca, imao je premoć u posjedu lopte te u konačnici ostavio puno bolji dojam.

S obzirom na rezultat utakmice Italije i Slovačke, novi Zeland je propustio povijesnu priliku da pobjedom nad Paragvajem izbori drugi krug SP-a. Ovako, Paragvaj i Slovačka nastavljaju natjecanje, a Novi Zeland i Italija putuju kući.

PARAGVAJ - NOVI ZELAND 0:0
POLOKWANE; stadion Peter Mokaba, gledatelja 20.000; Sudac Yuichi Nishimura (Japan)

Paragvaj: Villar - Caniza, J. Caceres, Da Silva, Morel - Vera, V. Caceres, Riveros, Valdez (od 67. Benitez) - Cardozo (od 66. Barrios), Santa Cruz
Novi Zeland: Paston - Reid, Nelsen, Smith - Bertos, Vicelich, Elliott, Lochhead - Killen (od 79. Brockie), Fallon (od 69. Wood), Smeltz