SENZACIJA

Ciao 'azzurri', Slovačka ide zasluženo dalje

24.06.2010 u 18:02

Bionic
Reading

Slovačka je u odlučujućem susretu skupine F svladala Italiju sa 3:2 i plasirala se u osminu finala, dok svjetski prvaci putuju kući. U nokaut fazu će i Paragvaj koji je remizirao s Novim Zelandom

Senzacija na Ellis Parku. Po prvi puta u povijesti svjetskih prvenstva osminu finala neće vidjeti prvi i drugi s prošlog natjecanja. Nakon Francuza, doma u suzama odlaze i Talijani. Debitant na SP-u Slovačka napravila je čudo i srušila svjetskog prvaka. Apsolutno zasluženo je stigla do drugog mjesta u skupini, odmah do Paragvaja

Slovačka je hrabro ušla u dvoboj s puno renomiranijim suparnikom. Pritiskali su zadnju liniju Talijana koji su opet bili neprepoznatljivi. Igralo se je dosta čvrsto, a pravih prilika nije bilo. Jedino je Hamšik još u šestoj minuti pokušao iz voleja iznenaditi Marchettija. I tada u 25. minuti pogriješio je talijanski vezni red, lopta je stigla do Vitteka koji je bio precizan s oko 15 metara. Do poluvremena su Slovaci bez većih muka održavali prednost.

Ni nastavak nije bitno ništa promijenio u stanju na terenu. Talijani nisu mogli spojiti dva dodavanja, pa je Lippi ubacio poluzaliječenog Pirla i Quagliarellu. U 67. minuti pucao je baš Quagliarella, ali je loptu sa crte izbio Škrtel. Kazna za to je stigla gotovo odmah. Hamšik je u 73. minuti prošao desnom stranom, gurnuo u sredinu za Vitteka koji postaje 'krvnik' svjetskih prvaka. Malu nadu su 'azzurri' vratili golom Di Natalea u 81. minuti, kada je odbijanac slovačkog vratara Muche, Di Natale pospremio u mrežu. Ipak, Talijani se u trećoj utakmici u nizu nisu uspjeli vratiti nakon zaostatka. U 89. minuti Kopunek je izbjegao pozornosti talijanskih braniča i zabio za 3:1, a Quagliarella je s prekrasnim golom sa 20 metara samo popravio dojam.

U sudačkoj nadoknadi Pepe je mogao izjednačiti i dovesti Talijane u osminu finala, ali je sreća okrenula leđa Lippijevoj družini.

Slovaci sada pišu povijest i u osmini finala odlaze najvjerojatnije na Nizozemsku, dok Italiju čeka potpuni remont jer im se 1978. zadnji puta dogodilo da nisu prošli skupinu.

SLOVAČKA – ITALIJA 3:2

Johannesburg, stadion Ellias Park, gledatelja 54.312; Sudac Webb (Engleska)

Strijelci: 1:0 - Vittek (25), 2:0 - Vittek (73), 2:1 - Di Natale (81), 3:1 - Kopunek (89), 3:2 - Quagliarella (90+2).

Slovačka: Mucha - Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik - Štrba (od 87. Kopunek) - Hamšik, Kučka, Stoch - Vittek (od 90. Šestak), Jendrišek (od 90. Petras).

Italija: Marchetti - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito (od 46. Maggio) - Gattuso (od 46. Quagliarella), De Rossi, Montolivo (od 56. Pirlo) - Pepe, Iaquinta, Di Natale.