KAKVE SPORTSKE VELIČINE

Oni su najbolji od najboljih, ali samo jedan može dobiti tu prestižnu nagradu

26.02.2024 u 17:23

Bionic
Reading

Srpski tenisač Novak Đoković, argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi i svjetski prvak u Formuli 1 Nizozemac Max Verstappen u užem su izboru za dodjelu sportskih nagrada Laureus 2024.

Novak Đoković, koji je postao rekorder po broju osvojenih Grand Slam naslova (24), Messi, svjetski prvak 2022. s Argentinom, i Verstappen, koji je osvojio treći uzastopni naslov svjetskog prvaka u Formuli, natjecat će se u kategoriji najboljeg sportaša. Nagrade će biti podijeljene na svečanosti u Madridu 22. travnja.

Svjetski prvak u skoku s motkom Armand Duplantis, prvak na 100 metara Noah Lyles i norveški napadač Manchester Cityja Erling Haaland drugi su kandidati koje je odabrala komisija od 1.300 sportskih novinara.

U konkurenciji sportašica, favoritkinja je svjetska prvakinja sa španjolskom nogometnom reprezentacijom i osvajačica Zlatne lopte 2023. Aitana Bonmati. Osim nje u ovoj su kategoriji nominirane atletičarke Faith Kipyegon iz Kenije, Sherricka Jackson iz Jamajke i Amerikanka Sha'carri Richardson, poljska tenisačica Iga Swiatek i američka skijašica Mikaela Shiffrin.

Španjolska ženska nogometna reprezentacija, koja se upravo kvalificirala za Olimpijske igre u Parizu i finale Lige nacija, jedan je od kandidata za titulu momčadi godine, uz Manchester City Pepa Guardiole, koji je osvojio tri naslova ( Premier liga, FA kup i Liga prvaka).

Jude Bellingham, engleski reprezentativac koji igra u Real Madridu, kandidat je za otkriće godine, a konkurentica mu je igračica Barcelone Salma Paralluelo, kolumbijska nogometašica Linda Caicedo, američka tenisačica Coco Gauff, kineski plivač Qin Haiyang i američki atletičar Josh Kerr.

Napadač Borussije Dortmund Sébastien Haller, koji je osvojio Afrički kup nacija s Obalom Bjelokosti nakon što je prebolio rak, favorit je u kategoriji povratnika godine uz američku gimnastičarku Simone Biles.