HOO 'U AKCIJI'

One su bogatstvo hrvatskog sporta; još šest novih sportašica promovirano u A kandidatkinje za OI u Parizu

17.10.2022 u 19:18

Bionic
Reading

Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, Vijeća HOO-a održalo je u zagrebačkom hotelu Sheraton 40. redovnu sjednicu koje je počelo u svečarskom tonu, a pljesak su zaslužile judaška svjetska prvakinja Barbara Matić i svjetska doprvakinja Lara Cvjetko.

U obilju prijedloga (izmjena i dopuna) najopsežniji dio sjednice bio je onaj o statusnim pitanjima sportaša tj. uvrštavanju olimpijskih kandidata za Igre XXXIII. ljetne olimpijade (OI Pariz 2024.) i XV. ZOI-ja Milano - Cortina 2026. godine.

U ljetnom segmentu nove su uzdanice u HOO-ovu Olimpijskom programu sa statusom potencijalnih B olimpijskih kandidata atletičar Marko Čeko (od 1. rujna) i taekwondoašica Bruna Duvančić (od 1. listopada). Atletičarka Marija Tolj (od 1. kolovoza) te kajakašica Anamaria Govorčinović, atletičarka/maratonka Matea Parlov Koštro i taekwondoašica Lena Stojković prešle su iz potencijalnih B u status potencijalnih A olimpijskih kandidatkinja (od 1. rujna). I veslačice Ivana i Josipa Jurković promovirane su u kategoriju potencijalnih A olimpijskih kandidatkinja za Pariz s 1. listopada.

Za zimske olimpijce prihvaćena je odluka prema kojoj se od 1. srpnja 2022. uvrštavaju: Filip Zubčić kao TOP olimpijski kandidat, Leona Popović i Istok Rodeš kao potencijalni A olimpijski kandidati te Zrinka Ljutić, Matej Vidović, Samuel Kolega i Dante Brčić sa statusom potencijalnih B olimpijskih kandidata. Potonji snowboardaš je prešao iz HOO-ova razvojnog programa Hrvatskih olimpijskih nada.

I u razvojnim programima HOO-a podosta je izmjena i dopuna. U razvojni program I uvršteni su: atletičar Frane Delonga i plivačica Lucijana Lukšić (oboje od 1. kolovoza), Lovre Čulić iz sportskog penjanja (od 1. rujna), dok atletičar Niko Kožul od 1. kolovoza nastavlja biti korisnikom programa sa 100-postotnim iznosom programskih sredstava.

Korisnicima razvojnog programa II/1 postali su: judašica Marćelina Vranješ i karataš Nikola Topličanec (od 1. srpnja), atletičari Vito Kovačić i Laura Vinkešević, plivač Toni Slavica (od 1. kolovoza), sportska penjačica Anja Santini-Mikulić te streličari Mihael Ćurić, Mia Međimurec, Lara Drobnjak i Leon Sulik (svi od 1. rujna). Zbog prelaska u program Hrvatskih olimpijski nada, od 1. kolovoza korisnici programa II/1 prestaju biti: Noela Petešić, Petra Gambiraža, Ema Samaržija, Leon Scheidl, Antun Tomašević (svi iz jedrenja) te David Ledinski i Bruna Huljev (skokovi u vodu). Uz spomenute, novi korisnici programa Hrvatskih olimpijskih nada od 1. kolovoza su veslači Marin Smoljanović i Ivan Talaja. Judaš Robert Klačar postaje korisnik razvojnog programa III od 1. rujna.

U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera, s 1. rujna dvojica prelaze u višu kategoriju (iz kvalitetnih u vrsne trenere) - Marko Mastelić (atletika) i Aleksandar Knežević (kajak), dok se Toni Urlić (veslanje) i Darko Bilen (snowboard) uvrštavaju na listu trenera mlađih dobnih uzrasta s 1. listopada. Umjesto Dmitrija Savina, od 1. listopada je među trenere za razvoj pojedinog sporta uvršten Antonio Souza-Kordeiru (klizanje).