KREĆE EUROLIGA

Olympiacos lovi povijesni uspjeh Jugoplastike

16.10.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon euforije Eurobasketa za ljubitelje košarke kreće novi spektakl. Započinje Euroliga, najjača europsko klupsko natjecanje. Biti će to 57. izdanje, odnosno 14. u ovom formatu znanom kao Euroliga

Utakmicom Brose Baskets – Strasbourg 16. listopada kreće još jedno izdanje košarkaške Eurolige. U borbu za najbolju momčad Starog kontinenta kreću 24 momčadi, ali nažalost ove sezone neće biti niti jednog hrvatskog predstavnika. Naslov prvaka brani grčki Olympiacos koji je na vrhu Europe zadnje dvije godine, tako da ove sezone imaju priliku ponoviti povijesni uspjeh Jugoplastike i tri puta zaredom osvojiti naslov prvaka.

Osim Olympiacosa, ove sezone u borbi za vrh Europe borit će se stari znanci – CSKA, Barcelona, Real Madrid, Panathinaikos, ali i novi bogataši predvođeni Efesom i Fenerbahčeom

Nakon godinu dana pauze na trenersku klupu se vratio najtrofejniji europski trener Željko Obradović koji će po svoj deveti naslov Europe krenuti s Fenerbahčeom u čijim redovima igraju i dva hrvatska reprezentativca – Bogdanović i Žorić

S obzirom da će ovogodišnje izdanje Eurolige po prvi puta biti bez hrvatskih klubova, ne znači da u najelitnijem klupskom košarkaškom natjecanju Europe neće biti hrvatskih predstavnika.

Uz već spomenutih Bogdanovića i Žorića tu su još mladi Hezonja i Tomić (Barcelona), Markota (Brose Baskets), Planinić i Barać (Efes), Draper (Real Madrid), Simon (Kuban),Ukić (Panathinaikos)


SKUPINA A

U skupini gdje su CSKA, Barcelona i Fenerbahče, ostale momčadi nemaju što tražiti. Te momčadi su razina više u odnosu na ostale kao što su Budiveljnik, Nanterre i Partizan. Upravo će se među ovim momčadima tražiti taj posljednji putnik za odlazak u drugi krug.

SKUPINA B

I ovdje postoje momčadi koje se izdvajaju kvalitetom od ostalih. Madridski Real i Efes već sada su sigurni putnici za dugi krug, dok će se za ostala dva mjesta ravnopravno boriti Milan, Bamberg te Žalgiris, dok je francuski predstavnik Strasbourg autsajder ove skupine.



SKUPINA C

Ovo je dosta izjednačena skupina u kojoj je čak četiri kluba praktički slične ili iste kvalitete. Za prolazak dalje borit će se aktualni europski prvak Olympiacos, Unicaja, Montepaschi te Galatasaray, no tu iz prikrajka svoju priliku čeka minhenski Bayern na čijoj klupi sjedi Svetislav Pešić, a svoju priliku traži i Stelmet Zielona Gora.

SKUPINA D

Ovo je vjerojatno najizjednačenija skupina Eurolige. Kada vam ždrijeb u istu skupinu stavi Baskoniu (bivši Caja Laboral), izuzetno pojačanju Crvenu zvezdu, Lokomotiv Kuban, Maccabi, Panathinaikos te Lieruvos Rytas, jasno je da će se tu voditi bespoštedna borba za prva četiri mjesta koja vode u daljnju fazu natjecanja.