POKRENUTA ISTRAGA

Olimpijski pobjednik iznio šokantne optužbe: Još uvijek osjećamo strah

26.10.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Norveška policija je u četvrtak objavila da otvara istragu vezanu za optužbe za nasilje koju su iznijeli olimpijski pobjednik na 1.500 m Jakob Ingebrigtsen i njegova dva brata Henrik i Filip protiv njihovog oca i bivšeg trenera Gjerta

Njih su trojica u petak u listu Verdens Gang (VG) iznijeli šokantne optužbe protiv oca.

'Odrastali smo s agresivnim i autoritarnim ocem koji je u okviru svog obrazovanja koristio fizičko nasilje i prijetnje', izjavila su njih trojica.

'Još uvijek osjećamo tjeskobu i strah', dodali su.

Gjert, koji je trenirao trojicu sinova do prekida suradnje nakon OI 2021. u Tokiju gdje je Jakob osvojio zlato, poriče optužbe.

'Proveli smo više preliminarnih istraga i informacije koje su se pojavile dovele su do otvaranja istrage', izjavila je inspektorica Terese Braut Våge.

'Cilj je utvrditi je li počinjeno kazneno djelo', dodala je.

Odvjetnik Gjerta Ingebrigtsena, 57-godišnjeg bivšeg atletičara, kaže da odluka policije nije bila neočekivana.

'Moj klijent je siguran u ishod istrage', kazao je odvjetnik John Christian Elden, ističući kako je istraga 'Gjertova jedina prilika da dokaže svoju nevinost'.

Olimpijski pobjednik 23-godišnji Jakob Ingebrigtsen, najmlađi od trojice, najuspješniji je s naslovom svjetskog prvaka na 5.000 m iz 2022. i 2023. godine.

Njegova braća 32-godišnji Henrik i 30-godišnji Filip bili su europski prvaci na 1.500 m 2012., odnosno 2016.

Nakon prekida suradnje sa sinovima, Gjert Ingebrigtsen je počeo trenirati norveškog trkača Narvea Giljea Nordåsa, što je izazvalo napetosti između njega i trojice braće kao i unutar Norveškog atletskog saveza.