NEPROMIJENJENO STAJALIŠTE

Olimpijske igre u Parizu su još daleko, a već je stigla prijetnja bojkotom: Ovakva je situacija neprihvatljiva

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: HMB Media/Antonio Borga / imago sportfotodienst / Profimedia

Ukrajina je u četvrtak zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara kojima će 2024. domaćin biti Pariz, budu li na to natjecanje pozvani sportaši iz Rusije i Bjelorusije, čije su reprezentacije izopčene s gotovo svih međunarodnih natjecanja nakon ruske invazije na ukrajinski teritorij

Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportašicama i sportašima u četvrtak je spomenula pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je izjavila da želi njihovo sudjelovanje, ali bez isticanja nacionalnih obilježja.

Dan prije Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je naznačio što bi se sve trebalo dogoditi za ponovno uključivanje sportaša iz tih dviju država na međunarodna natjecanja.

'Ovakva je situacija neprihvatljiva za našu državu', izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar sporta Vadim Goutzeit.

'Naše stajalište je nepromijenjeno: dok god traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportaši ne bi trebali sudjelovati na međunarodnim natjecanjima. Ako se to ne bude poštovalo, ne isključujem mogućnost bojkota i našeg odbijanja sudjelovanja na Olimpijskim igrama', napisao je Goutzeit na Facebooku.

Iz MOO-a su u srijedu poručili da 'nijednom sportašu ne bi smio biti zabranjen nastup na natjecanju isključivo na temelju putovnice', nakon konzultacija s predstavnicima sportaša, međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih odbora.  

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!